Ezek a mai ovisok… – összefoglaló egy virtuális szülői értekezletről

Hírek
Közzétéve:

Milyen kihívásokkal találkoznak manapság az óvodások és szüleik, illetve melyek azok a dilemmák, amik mondjuk húsz évvel ezelőtt még fel sem merültek volna – erről szólt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány újabb közös élő Facebook-bejelentkezése. Ha valaki lemaradt volna, annak reméljük, kedvet csinálunk ahhoz, hogy megtekintse a teljes felvett anyagot.

Az előadás megalapozásaként Stáhly Katalin pszichológus, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának szakmai vezetője néhány mondatban összefoglalta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a gyermekjogokkal foglalkozó szervezet együttműködését, bemutatta, milyen témákban, milyen fórumokon számíthatnak segítségre a III. kerület lakói.

A bevezetőt követően aztán egymást érték az izgalmasnál izgalmasabb felvetések: Vajon indokolt „mai” óvodásokról beszélni? Miben különböznek a mai gyerekek a mi szüleinktől, tőlünk, vagy akár a náluk tíz évvel idősebb korosztálytól? Mire figyeljünk óvodaválasztáskor, vagy éppen a beszoktatás idején? Mik a legfontosabb kritériumok az óvoda és más intézmények közötti együttműködésben? Mit jelent a „digitális szülőség” és hogyan befolyásolja a gyermekek fejlődését környezetük online térhez való viszonya?

A gyermekjogi szakember hangsúlyozta: bár minden eset egyedi, azért vannak alapértékként kezelendő, általánosan alkalmazható szabályok. Ilyen például az, hogy a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek részéről egyaránt minden helyzetben elsődleges cél kell, hogy legyen az érintett gyermek érdekeinek szem előtt tartása és biztonságérzetének maximalizálása. Szóba került továbbá, hogy napjaink óvodapedagógusai mekkora nyomás alatt dolgoznak, milyen kényes helyzetekben kell sokszor egyensúlyozniuk. Mindazonáltal Stáhly Kata kiemelte azt is: bántalmazást tapasztalva jelzőrendszeri tagként nem megengedhető a passzivitás, hiszen érdemes arra gondolni, mit veszünk el a gyerektől, ha nem jelzünk.

Az apró praktikákat és tudományos felmérések eredményeit egyaránt bemutató előadás sok egyéb érdekességet is tartogatott gyakorló és leendő szülőknek, valamint gyermekkel dolgozó szakembereknek egyaránt, tanulságként pedig azt vonhattuk le: a gyermekszempontok figyelembevétele már ovis korban is éppolyan fontos, mint a későbbiekben.

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk az előadáshoz – aki többre is kíváncsi a témáról, az ne habozzon, nézze meg az egész felvételt!

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

Ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás.

Ingyenes gyermekjogi és gyermekvédelmi e-mail-kurzus a gyerekrészvételről

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Inspiráló installáción az Óbudai Múzeumi Negyed kiindulópontja

Hírek
Közzétéve:

Folytatódik kerületünkben a szúnyoggyérítés

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Kerékpárosbarát Település és Munkahely díjat is elnyertünk