Kártevők a kerületünkben?!

Hírek
Közzétéve:

A minap a legnagyobb közösségi média oldalán megjelent híralapként szolgáló posztban egy hölgy (M. V.) arról számolt be, hogy a lakókörnyezetében több esetben patkányt látott. A patkányok jelenléte a nagyvárosokban nem ritka, de az erre szakosodott cégek rendszeresen végzik irtásukat. Óbuda-Békásmegyer esetében, csak úgy mint az összes budapesti kerületben a Fővárosi Önkormányzat által megbízott cég végzi ezt a feladatot. Önkormányzatunk jóllehet nem felelős az irtás elvégzése, az esetleges elmaradása vagy késedelme miatt, saját hatáskörében minden bejelentés után megteszi a szükséges lépéseket. M.V. bejelentését is azonnal továbbította az irtást végző Bábolna Bio Kft. illetékeseihez, valamint a felvetett problémáról a Fővárosi Önkormányzat Városigazgatási Főosztályát is értesítette. Továbbá a jelenleg építés alatt álló piac egész területén a rendszeres, 3 havonkénti irtás mellé rendkívüli irtást rendelt meg, amelyet 2018. 07. 18-án el is végeztek.  A bejelentő által feltételezett ok-okozati összefüggés, miszerint a patkányok a békásmegyeri piac építése miatt hagyták el eredeti élőhelyüket, azaz a piac területét,  nem állja meg a helyét, hiszen a komplexum átépítése a terület régészeti feltárásával már 2017 nyarán megkezdődött. Sem akkor, sem pedig azóta nem érkezett önkormányzatunkhoz bejelentés, panasz patkánypopuláció felbukkanása, vagy megnövekedett egyedszám észlelése kapcsán.

Sajnálatos módon a közösségi médiában, majd ennek nyomán a sajtóban is megjelent  hír,  már-már a rémhír kategóriába sorolható, de mindenképp alkalmas  a közvélemény teljes megtévesztésére.

Bús Balázs polgármester a pánikhangulat eluralkodását megelőzendő, arra kérte a Közterületi és Környezetvédelmi Osztály vezetőjét, menjen ki munkatársaival a bejelentő által megjelölt helyszínre és vizsgálják meg a területen található lyukakat, illetve körülményeket,  amelyek patkány jelenlétére utalhatnak. A helyszíni bejárás során az önkormányzat szakemberei patkányok jelenlétét nem tapasztalták a házak közelében található lyukaknál sem. A házak melletti  járdán,  a parkolókban és a házak csak ráccsal elzárt szeméttárolójában azonban, számos telerakott szemeteskukát, felhalmozott zöldhulladékot (bokrok, fák ágait), illetve több itatónak kikészített edényt is találtak. Így lényegében a lakók saját maguk tartanak fenn a patkányoknak kedvező körülményeket.

A helyszíni bejárást követően a polgármester kezdeményezte a terület önkormányzatunk Kereskedelmi Osztályával történő közös ellenőrzését a BFKH II . Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály vezetőjénél, a kártevők által esetlegesen okozott egészségi ártalmak megelőzése érdekében.

Önkormányzatunkhoz rendszeresen érkeznek újságírói megkeresések, amelyek a kerületben vélt vagy valósan tapasztalható problémáknak igyekeznek utánajárni. Az újságírók vagy maguk kutatják ezeket a később hírként közölhető információkat vagy olvasói jelzések mentén erednek az igazság nyomába. Egy hiteles cikk feltétele a szakma szabályai szerint, hogy az újságíró valamennyi érintett megkérdezésével tájékozódjon. Jelen esetben ezt elmulasztotta több sajtóorgánum, amely beszámolt a „Békásmegyert fenyegető patkányinvázióról”. Az ellenőrizetlen valóságtartalmú információ terjedése és terjesztése a közösségi médiában és a sajtóban egyaránt káros óbudai közösségünk számára, mert felesleges indulatokat kelt és pánikhangulatot okoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság