Madárbarát tanösvény, faültetés, folyamatos zöldítés a kerületben – Május 10. a madarak és a fák napja

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A madarak és a fák napján érdemes átgondolnunk felelősségünket, hogyan alakítjuk kapcsolatunkat természetes környezetünkkel, egyéni, közösségi, társadalmi szinten egyaránt. A jeles nap alkalmából a Madárbarát Település díjas Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat zöld és madárbarát kezdeményezései közül is mutatunk példákat.

Környezetünk megóvását a gyerekek nevelésében, szemléletformálásában kell kezdenünk, abban, hogy példát mutatva elöl járunk a természeti források védelmében. Ez a madarak és fák napjának egyik központi üzenete.

Ingyenes madáretetők a környezetvédelmi és a társadalmi fenntarthatóságért

Évről évre térítésmentesen van lehetőség kerületünkben madáretetőt és madárodút igényelni, hogy így segítsük a madarak áttelelését, a hideg időjárás átvészelését. Szárnyas barátaink védelme mellett célja a lakosság, a felnőttek és a gyerekek környezettudatos magatartásának alakítása, szemléletének formálása.

A madáretetőket és madárodúkat az Óbudai Rehabilitáció és Foglalkoztatási Központban készítik a kerületben élő és dolgozó megváltozott munkaképességű emberek. Így fenntarthatósági stratégiánknak nemcsak a környezetvédelmi, de a társadalmi pillére is megvalósul, továbbá nyertes pályázóink egy igazi helyi, óbudai terméket kapnak kézhez.

Madárbarát Település Díj kerületünknek

Folyamatosan zöldítjük kerületünket. Ennek keretében többek között a 10 Millió Fa Alapítvány elkötelezett tagjaival Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat régóta együttműködik, legutóbbi közös akciónk: tizenkét frissen ültetett fával gyarapítottuk a harmadik kerületi Arató Emil téri iskola melletti területet április végén, a Föld napja alkalmából.

Tavaly évvége óta látogatható a MADÁRBARÁT KERT tanösvény a Mészkő parkban, amely a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Település Díjaként került kialakításra. A díjat 2023-ban 34 település közül Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kapta, tekintettel a számos környezetvédelmi stratégiára, intézkedésre, a kerület fenntarthatósági és zöld törekvéseire.

Zöld Óbudáért Díjjal ismerjük el a kiemelkedő kezdeményezéseket

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete 2023-ban alapította a Zöld Óbudáért Díjat, ezzel is elismerve mindazokat, akik hozzájárulnak a fenntartható környezet védelméhez és kialakításához. 2024-ben a Zöld Óbudáért Díjat Gáspár Zsófia, aki megalakulása óta elnöke az Óbudai Közhasznú Kutyás Egyesületnek, vehette át a hétvégén az Óbuda Napja keretében megrendezett ünnepségünkön.

Szintén friss hír: a FŐKERT a Magyar Madártani Egyesület együttműködésével és egy civil adományozásának köszönhetően költőládákat helyeztek ki három, helyi jelentőségű védett budapesti területre, többek között az Óbudai-sziget ártéri erdejébe a védett madár nagy bukó (Mergus merganser) számára.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság