Illegális zöldhulladék: jelentős pluszköltség és természetkárosítás

Hírek
Közzétéve:

Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban nem így van. Az illegálisan lerakott zöldhulladék komoly problémát jelent a természeti területekre nézve, különösen a nyári, extrém meleg hőmérséklet esetén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kertes házakban élő lakosság kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, esetleg tájékozatlanság miatt hordja ki a kertekben keletkezett hulladékot. A zöldhulladék illegális elhelyezése pedig éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása. 

A zöldhulladéktól való megszabadulásnak ez a formája számtalan veszélyt rejt magában. Például remek táplálék a vaddisznók számára, így lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. Ugyanígy kedvez a rágcsálók elszaporodásának, ami különféle fertőző betegségek elterjedését okozhatja. A fenyő, a tuja és a többi örökzöld – főleg elszáradt állapotban – fokozottan tűzveszélyes, illegális lerakásuk a forróságban könnyen belterületi vagy erdőtüzek okozója lehet. A nagy mennyiségben, egyben lerakott zöldhulladék ugyancsak fokozott tűzveszélyt jelent, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.

Az illegálisan kihelyezett zöldhulladék kezelése és elszállíttatása jelentős költséget jelent az önkormányzat számára. A közterület-felügyelet köztisztasági csoportjának munkatársai folyamatosan derítik fel az újabb és újabb helyszíneket, az elszállításban együttműködnek az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. és az FKF munkatársaival. A frekventáltabb helyszíneket visszatérően ellenőrzik, mobil kamerák segítségével igyekeznek megelőzni az újabb hulladéklerakásokat.

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos odafigyelni a környezettudatosságra. Hogyan szabadulhatunk meg legálisan a kertben keletkezett zöldhulladéktól?

Több módszer is rendelkezésre áll:

 

 

Komposztálás házilag

Komposztálhatóak a zöldségek, száraz levelek, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, vágott virágok, szobanövények, festetlen-, fehérítetlen natúr papír, lomb, levágott fű, gally, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték, fahamu, stb.. Egy társasház esetében évi több százezer forint is megspórolható a komposztálással, hiszen a komposztálás hatására csökken a kukába kerülő hulladék mennyisége, ezáltal mérsékelhető a szemétszállítás költsége.

FKF zöldhulladék zsák

2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni. Az FKF a III. kerületben a zöldhulladékot járatszerűen 2018. március 5-től november 30-ig gyűjti be hétfői napokon. Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! A zsákokba helyezhető: lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. A vastagabb faágakat legfeljebb egy méteresre darabolva, összekötve lehet kihelyezni. Amennyiben a zöldhulladékos zsákokba háztartási hulladék vagy egyéb nem odavaló anyag kerül, a zsákot nem szállítják el.  Az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

Zöldhulladék elszállítás

Nagyobb munkálatok esetén a zöldhulladék elszállítási engedéllyel rendelkező vállalkozások megbízása lehet az optimális választás. Az elszállítás hétvégén és ünnepnapon is igénybe vehető és az ár legtöbbször tartalmazza a rakodást is. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra egy lerakó telepre szállítják, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle. 

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése Budapest területén TILOS!, ezért az égetés és az illegális közterületi lerakás helyett válasszunk mindig törvényes és környezetkímélő megoldást.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság