Kerületi védőnőink is részt vesznek a tesztelésben és az oltás szervezésében – A családokkal továbbra is folyamatosan tartják a kapcsolatot  

Hírek
Közzétéve:

„Büszke vagyok az óbudai védőnők helytállására. Folyamatosan érkeznek hozzánk a megkeresések, melyik kerületi önkormányzati intézményben terveznek tesztelést. Minden alkalommal elvégezzük a mintavételeket, ahol igény van arra. A tesztelések megnövekedett száma miatt a területi és az iskolavédőnők egyaránt részt vállalnak a feladatban” – mondta el Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának intézményvezetője.

A kerületi bölcsődékben, óvodákban éppúgy, mint az óbudai rehabilitációs központban, a polgármesteri hivatalban és a gyermekjóléti intézményekben, rendszeresek a tesztelések.

„Az idősotthonokban a munkatársak mellett az ott élőket is teszteljük, úgynevezett antigénalapú gyorsteszttel, ezeket az önkormányzat biztosítja. Az intézményekben szeretettel fogadnak minket, mostanra már a jelenlétünk megszokottá vált, sok helyen ismerősként köszöntenek minket. Csak idén január óta 1982 fő tesztelését 68 intézményi helyszínen végeztük el mi magunk.”

A tömeges tesztelés mellett a kerületben is megkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása.

„A felnőtt háziorvosok rendkívüli leterheltségének csökkentése érdekében az iskolavédőnők az oltásokra váró lakosság értesítésében, és a vakcinák beadásánál is rendszeresen segédkeznek több kerületi rendelőben. És van, ahol a betegrendelések alatt megnövekedett telefonhívások kezelésében is segítjük az asszisztensek munkáját.”

A védőnők munkájáról legtöbbünknek az jut eszébe, hogy a kismamákat végigkísérik a várandósság hónapjaiban, az újszülött megérkezésétől kezdve pedig a családokat otthonaikban látogatva támogatják, segítik.

„A járvány harmadik hulláma, és hogy a fertőzés terjedésének megakadályozását erősítsük, indokolttá tette, hogy a területi munkát is átalakítsuk. A családok egészsége érdekében a személyes találkozások számát csökkentenünk kellett. De a gondozottjainkat természetesen nem hagyjuk magukra: a távkonzultáció mindenki számára elérhető. Sokan élnek is a lehetőséggel, telefonon, e-mailben, a közösségi oldalak zárt csoportjaiban tartjuk a kapcsolatot. Aktuális információkkal jelentkezünk Facebook-oldalunkon, és a honlapunkat is bővítettük a járvány alatt. Létrehoztuk a Digitális tanácsadás aloldalt, ahová sok szakmai anyagot és a védőnőink által készített videókat töltöttünk fel. A védőnői státuszvizsgálatok, a csecsemő-tanácsadások alkalmával a tanácsadóinkban továbbra is személyesen találkozunk, és a családot – ha indokolt – az otthonában is meglátogatjuk, minden esetben az óvintézkedéseket szigorúan betartva. A várandósok gondozását sem függeszthetjük fel, a szükséges vizsgálatokat náluk is elvégezzük, és velük is folyamatos a kapcsolattartás” – magyarázta Schadek-Bíró Éva.

Köszönjük a kerületi védőnők áldozatos munkáját és kitartását.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Közösségteremtési díjat nyert el Önkormányzatunk

Hírek
Közzétéve:

Idén is együtt ünnepeltük Óbuda-Békásmegyert

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Faültetés az Arató Emil téri iskola mellett a Föld Napján