Kihirdette a Fővárosi Önkormányzat a részvételi költségvetés eredményét – Társadalmi szolidaritást elősegítő javaslat kapta a legtöbb szavazatot

Hírek
Közzétéve:

A részvételi költségvetés eredményhirdetésének sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy ez nemcsak egy program, hanem annak a városvezetési filozófiának a gyakorlatba ültetése, amely szerint a főváros vezetése a fejlesztések terén is partnernek tekinti a budapestieket, hiszen az itt élők tudják a legjobban, mire szeretnék költeni a pénzüket.

Az ötletek céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában versenyeztek:  

  • Zöld Budapest: a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötletek – összesen 250 millió forint fejlesztés;  
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok – összesen 250 millió forint fejlesztés;  
  • Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább három kerület lakosságát) érintő ötletek – összesen 500 millió forint fejlesztés.  

A program sikeres volt, hiszen a járványhelyzet dacára 700 ötlet érkezett, ezekből 53 került szavazólistára.

A beérkezett több mint 13 ezer szavazat alapján 15 fejlesztést valósít meg a főváros. Óbuda-Békásmegyer öt projekttel is részt vett a megmérettetésben:

 

 

És bár nem a III. kerületben, hanem egy később kijelölendő területen, de a nyertesek között van 5 millió forint összegben a legális graffitifal létrehozása.

A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek elnevezésű ötletre érkezett, összesen 3902 szavazat. Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból civil szervezeti segítséggel önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással.

Szintén a Gondoskodó Budapest kategória egyik ötlete kapta a második legtöbb szavazatot, ami példamutató közvécéket képzel el a városban.

Az Egész Budapest kategóriában az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó ötlet nyert, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.

Több, a hátrányos helyzetűek segítését célzó ötletet követően a Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi erdők címet viseli, célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású területekre városi kiserdőket telepítsenek  nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, három év gondozással.

 

 

A részvételi költségvetés nyertes ötleteit megtekinthetik az otlet.budapest.hu oldalon. A projektek megvalósításának előkészítését, bevonva az eredeti ötletek gazdáit, ősszel kezdik meg a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság