Koncert, kiállítás, díjátadás a Himnusz 200. születésnapján – Január 22. a magyar kultúra napja

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, megemlékezve arról, hogy Kölcsey Ferenc Csekén éppen kétszáz évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Önkormányzatunk, intézményeink és közösségeink szintén rangos eseményekkel ünneplik meg a jeles napot.

Ma, a Himnusz születésnapján azokat ünnepeljük, akiknek kulturális örökségüket köszönhetjük. Azokat a művészeket és alkotókat, akik egykor és ma a magyar nyelvet, a magyar kultúrát gazdagítják tetteikkel, gondolataikkal, műveikkel.

A magyar kultúra napjához számos, közös műveltségünket ápoló esemény, program kapcsolódik. A tavalyi évben e jeles napon Önkormányzatunk is szép hagyományt teremtett: az ünnephez csatlakozva adjuk át rangos elismerésünket, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, mellyel a kerületi kulturális életért végzett kiemelkedő teljesítményt vagy életművet méltatja képviselő-testületünk.

Ebben az évben sincs ez másként, tegnap este az Óbudai Társaskörben adta át, ünnepség keretében dr. Kiss László polgármester az Óbuda Kultúrájáért Díjat idei kitüntetettünknek, valamit Polgármesteri Dicsérettel ismerte el Hivatalunk és intézményeink azon dolgozóink erőfeszítéseit, akik nagyban hozzájárulnak Óbuda-Békásmegyer kulturális életének felvirágoztatásához. A díjátadó ünnepségünkről a videófelvételt itt tekinthetik meg.

A magyar kultúra napja alkalmából kerületi intézményeink és közösségeink is ünnepi programokkal készülnek. Ki is emelünk ezek közül néhányat.

Az Óbudai Kulturális Központ ma estére koncerttel készült: a Vodku fiai zenekar Cseh Tamás dalaiból ad elő. A Cseh Tamás születésének nyolcvanadik évfordulója előtt tisztelgő produkcióban közreműködik Kárász Eszter és Adorjáni Bálint.

Kulturális központunk másik jeles eseménnyel is tiszteleg a magyar kultúra napja előtt. A mesterek öröksége címmel a T-Art Alapítvány gyűjteményéből mutat be válogatás. A kiállítás megnyitón Béres András alpolgármester mondott köszöntő beszédet.

A csillaghegyi református gyülekezet rendhagyó Himnusz énekléssel emlékezik meg a Magyar kultúra napjáról a vasárnapi istentiszteleten. Január 22-én Kölcsey Ferenc Himnuszának összes versét eléneklik a 130. genfi zsoltár dallamára.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság