Látványsétánnyal és új főbejárattal újul meg az Aquincumi Múzeum

Hírek
Közzétéve:

A projekt két fő beruházási eleme az Aquincum Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív kiállítótér kialakítása. A fejlesztésekkel látogatóközpontú és a római kor életét interaktívan bemutató, azt történelmi kontextusba helyező látványossággal gazdagodik az Aquincumi Múzeum.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt első, rendkívül hangsúlyos eleme a különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal megvalósítása, amelyhez egy sétány és egy kőtár kiépítése is tartozik.

A múzeum Szentendrei úti oldalán létrejövő új elem szöveges információkat fog közvetíteni a római városról a látogatóknak, emellett nem elhanyagolható előnye a projektnek, hogy a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkelti.

A projekt későbbi fázisaiban megvalósuló fejlesztések a múzeum főépületében történnek, itt az Aquincumban állomásozott limest védő római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás fog megvalósulni, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon a látogatók számára.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a projekt keretén belül vállalt része az aquincumi katonai amfiteátrum és a Kórház utcai táborkapu (Keleti táborkapu) területén kihelyezett ismeretterjesztő látványelemek megvalósítása, amelyek segítségével tavaly óta tekinthetik meg az érdeklődők, milyen lehetett a római korban a terület.

Ezekhez kapcsolódóan a Budapesti Történeti Múzeum beruházásával készül egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, kiterjesztett valóság (AR) mobilapplikáció is. Az applikáció segítségével hamarosan korabeli állapotában tekinthetik meg az arra látogatók a történelmi helyszíneket. Ennek a különleges informatikai megoldásnak köszönhetően időutazást tehetnek a helyszínre érkezők az ókori Római Birodalom területén, amely egy virtuális rekonstrukciója a helyszínen található romoknak, emellett szöveges információkat is megjelenít az érdeklődők számára.

A mobilapplikáció a tervek szerint egy hónapon belül elérhető lesz, a látványsétány várhatóan 2023 végére készül el.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018 nyarán közös VEKOP-pályázatot nyújtott be, amely a VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosítószámmal, „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” címmel bruttó 309 719 119 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

Az Aquincumi Múzeum főbejárata, látványterv

 

Az Aquincumi Múzeum sétánya, látványterv

 

Az Aquincumi Múzeum sétánya, látványterv

 

Kiterjesztett valóság (AR) mobilapplikáció, látványterv

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ismeri Ön a Piknik Mozit?

Hírek
Közzétéve:

A Római-part térségében földi szúnyoggyérítés lesz június 8-án

Hírek
Közzétéve:

A harmadik kerületi IBS hallgatói kiemelkedően teljesítenek egy felmérés szerint