Március 22. a víz világnapja – Ünnepeljünk, vagy kongassuk meg a vészharangokat?

Hírek
Közzétéve:

„E világnap is jó alkalom arra, hogy környezetünkben körbetekintve megcsodáljuk, milyen gazdag és sokszínű, ugyanakkor milyen sérülékeny is a vízi világunk, akár itt, a kerületben is – mondja Burján Ferenc alpolgármester, aki önkormányzatunkban többek között a fenntarthatósággal, klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokért felel. – A Duna mellett a Mocsárosdűlő és a Gőtés-tó tartozik Óbuda és Békásmegyer legnagyobb vizes élőhelyei közé.”

Vízi élőhelyek a szomszédunkban – Védett fajok otthona

Az Aquincum szomszédságában elterülő Mocsárosdűlő – amelynek nagy része természetvédelmi terület – teljes egészében csak bizonyos évszakokban mutatja valódi láp arcát. Ahol tanösvény segíti az erre kirándulókat, hogy megismerhessék egyedi élővilágát.

„A Mocsárosdűlő meg is érdemli a védelmet, hiszen számos védett növény- és állatfajnak ad otthont. Él itt például fekete rigó, üregi nyúl vagy mocsári teknős, hogy csak néhányat említsünk, és további, védelem alatt álló kétéltűeket és rovarokat is láthat az erre sétáló. A békásmegyeri lakótelep tövében található Gőtés-tó ugyan szintén természetvédelmi terület, de rosszabb helyzetben van. Meg kellene tisztítani, és vízzel pótolni, ezzel is segítve a környezeti élőhelyeink fennmaradását. Mivel a terület a fővárosé, folyamatosan egyeztetünk, hogyan mentsük meg, és találjunk megoldást” – fűzi hozzá Burján Ferenc.

1 liter, csapba öntött sütőolajjal több ezer liter vizet szennyezünk be

Ahogyan környezetünk vizes élőhelyeinek gondozása a feladatunk, úgy hétköznapi életünkben is, otthon is tehetünk a helyi, de még a globális vízkészletünk megóvásáért is. A Föld édesvízkészlete ugyanis véges.

„A kerület lakónak és szolgáltatóinak edukációja és a közös cselekvés lehetősége és kötelessége is önkormányzatunknak. Az elszennyeződés és a pocsékolás megelőzésért tudatossággal sokat tehetünk. Nem is gondolnánk például, hogy a textilipar is forrása a víz szennyezésének vegyszeres kezelései által, ahogyan arról is érdemes tudni, egy nem környezetkímélő eljárással készülő ruhadarabunk előállítása milyen sok vizet emészt fel. Ezért is ezeknek az információknak a minél szélesebb körben való átadásáért fogtunk szemléletformáló sorozatunkba” – magyarázza az alpolgármester.

Arról is érdemes szót ejtenünk, hogy a húsfogyasztásunk is jelentősen hozzájárul vízkészletünk fogyatkozásához, a húsipar vízigénye és vízfelhasználása óriási.

„A tudatosság és a cselekvés együtt a leghatékonyabb. Tudjuk, egyetlen liter sütőolaj csatornába jutása több ezer liter vizet szennyez be. S ennek megtisztítása rengeteg energia- és pénzforrást emészt fel. Így önkormányzatunknak konkrét, aktuális terve, hogy intézményeinkben gyűjtőpontokat állítunk fel, ahol flakonokban leadhatjuk a háztartásunkban elhasznált sütőolajat.”

Egyetlen szokáson változtatok, és a világ vízkészletét óvom!

Higgyük el, egyetlen hétköznapi szokásunk megváltoztatásával máris sokat tehetünk vizeink megóvásáért. Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiájának ezért is az egyik fő gondolata: „Csökkentjük a pazarlást!” Néhány tanács, gondolatébresztő ötlet ehhez:

  • Palackos ásványvíz helyett vihetünk magunkkal saját kulacsban vizet. Ezzel a műanyagszennyezést és a PET-palackok használatát is csökkenhetjük.
  • A csapok csöpögését megelőzhetjük a vízlágyítással. Hiszen a keményvíz nyomán felszaporodó vízkő a vízhálózatot is rongálja.
  • A felfogott, összegyűjtött esővizet locsoláshoz éppúgy felhasználhatjuk, mint például autómosáshoz. Emellett szárazságot jobban tűrő növényfajokat válasszunk, ültessünk.

Most kezdjük a változást!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság