Meséiben él tovább Csukás István – Emléktáblát avattunk a tiszteletére egykori otthonánál

Hírek
Közzétéve:

„Amikor a gyerekeknek elkezdtem írni, elhatároztam, hogy csak vidám és optimista dolgokat fogok írni. Annyi örömöt kell belegyömöszölni a gyerekekbe, hogy kitartson életük végéig” – írta Csukás István.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi beszédében az író, meseszerző tiszteletére állított emléktábla-avató ünnepségén kiemelte: „Valóban nemzedékek nőttek és nőnek fel az ő mesefiguráin – Süsüért, Mirr-Murrért, Sün Balázsért, Pom Pomért és társaikért rajongva.” A polgármester arra kérte a jelenlévőket, hogy az eseményről hazaérve vegyenek elő egy Csukás-könyvet, és olvassák el a gyerekeikkel, unokáikkal.

Csukás István zsenijét dicséri, hogy a felnőttek nyelvén is szólt, óbudai kötődéséről is számot adva műveiben. Kisújszálláson született, de hamar Óbudán lelt otthonra, és élete végéig hűséges maradt hozzá.

Számtalan kitüntetése és irodalmi díja (többek között Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas) mellett Óbuda-Békásmegyer díszpolgára is volt. És mi itt, Óbudán büszkén ápoljuk az emlékét, így amellett, hogy születésének évfordulóján emléktáblát avatunk a tiszteletére egykori otthonánál (Szépvölgyi út 67.), korábban is rendszeresen rendeztünk eseményeket a költő, író, ifjúsági szerző munkássága köré.

Többek között a magyar költészet napján rendszeresen idézünk műveiből kerületi könyvtárainkkal együttműködve a gyerekeknek és felnőttek szóló ünnepségek műsorában.

Ahogyan minden év őszén megrendezzük idősklubjaink irodalmat kedvelő tagjai számára a Csukás István műveltségi vetélkedőt. A részt vevő csapatok az erős óbudai kötődésű költő-meseíró életművét feldolgozva készülnek a versenyre hónapokon át.

A nemrégiben átadott békásmegyeri Táncsics parkban pedig olyan tematikus játszótér várja a gyerekeket, amelynek figuráit a Keménykalap és krumpliorr hősei inspirálták.

És ki ne emlékezne a Bátor Tintanyúlra? Farkasházi Réka az író élete utolsó szakaszában együtt dolgozott vele, és örömmel vállalta, hogy az emléktábla-avató ünnepségen Csiszár Ferenc kíséretében előadja a Tintanyúl indulót, amelyet Csukás István írt. Mint mondta: „Megfogadtam, hogy mindent megteszek azért, hogy gyermekeink, unokáink, ükunokáink is megismerhessék a műveit.”

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság