Mit tehet az önkormányzat a diákok, szülők, tanárok jogainak csorbítása ellen? – November 22. a magyar közoktatás napja

Hírek
Közzétéve:

A magyar közoktatás napján az örömteli ünneplés helyett a diákok és pedagógusok iskolai életét szinte napról napra megnehezítő gondokat kényszerülünk számba venni illetve mindazt, amivel önkormányzatunk, szerény lehetőségei mellett, segítséget nyújt. Hisszük, hogy diákoknak és tanároknak joguk van méltó körülmények között izgalmas, szép iskolai éveket együtt tölteni!

„Sok ország ment már csődbe, amelyik a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amelyik az oktatásra.”

(Klebelsberg Kuno)

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szorgalmazására a magyar közoktatás napját 1991-től, minden év november 22-én tartjuk meg. A PSZ – ahogyan fogalmaz – a hazai közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítésére, az országos és a helyi döntések, a közös cselekvés kialakítására kezdeményezte ennek a napnak a létrejöttét.

Joguk van a minőségi oktatáshoz!

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén vallja, hogy az oktatás mindannyiunk ügye, közös jövőnk záloga. Ahogyan azt sem hallgathatja el, hogy a magyar közoktatást elhúzódó válság sújtja, amely a gyermekek, szüleik és pedagógusaik érdekeit súlyosan sérti, és olykor már az iskolák mindennapi működést is veszélyezteti, tehát a hatékony cselekvés már régóta nem halogatható.

Kiállunk amellett, hogy a gyermekeknek a magyar oktatási és nevelési intézményekben joguk van a minőségi oktatáshoz, az emberséges bánásmódhoz, a kor kihívásaira felkészítő korszerű neveléshez. Ahogyan a pedagógusoknak szintén kijár a szakmai megbecsülés, méltóságuk tiszteletben tartása, alapvető jogaik védelme, illetve visszaállítása és munkájuk mennyiségével és jelentőségével harmonizáló bérezése.

Erőszakos központosítás = zuhanó színvonal

Az önkormányzatok cselekvési tere – a kormányhatalom döntése nyomán – igen beszűkült, hiszen az állam tíz éve átvette az iskolák irányítását az önkormányzatoktól. Az erőszakos központosítással egy időben kezdődött meg a magyar általános és középiskolai oktatás színvonalának, mindannyiunk által tapasztalt, zuhanása.

A harmadik kerületi önkormányzat ebben a méltatlan szituációban is igyekszik az Óbuda-Békásmegyeren élő családok és az itt dolgozó pedagógusok helyzetén javítani, a tőle telhető minden támogatással segíteni.

A sztrájk alapjog!

Képviselő-testületünk tavaly határozott arról, hogy azok az óvodai dolgozóink, akik részt vettek az év során megszervezett sztrájkokban, a sztrájk miatt esetlegesen kieső munkaért visszakapják bérüket. Álláspontunk szerint a sztrájk alapjog, amelynek lehetőségét biztosítani kell.

Átérezve, hogy a szeptemberi tanévkezdés komoly anyagi terheket ró a szülőkre, önkormányzatunk lehetőségeihez mérten igyekszik könnyíteni a családok terhein. Így Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a harmadik kerületi saját fenntartású óvodáiból elballagó, az általános iskola első osztályát megkezdő gyermekek részére ismét ingyenes iskolai tanszercsomagot biztosított: közel 900 kisdiáknak adtunk át csomagot, amelynek költsége egyenként 16.450 forint.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság