Mit tehetek szülőként a szexuális bántalmazás megelőzéséért? – az online gyermekvédelmi fogadóóra összefoglalója

Hírek
Közzétéve:

Miért fontos beszélni a gyerekeket ért bántalmazásról, hogyan lehet azt megelőzni? Mi az a szexuális bántalmazás és hogyan vehetem észre? Mit tegyek, ha felmerül a bántalmazás gyanúja? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány márciusi közös élő Facebook-bejelentkezése során.

„Az információ véd”, hangsúlyozta ki többször is Stáhly Katalin pszichológus, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának szakmai vezetője, aki az előadás bevezetőjében önkormányzatunk és a Hintalovon alapítvány 2020 óta tartó, a harmadik kerületi gyermekvédelmi rendszer hatékonyabbá tételét célzó közös munkájáról ejtett néhány szót. A gyermekjogi szakember az elmúlt évek tapasztalatainak és az együttműködés mikéntjének ismertetését követően egy diasor segítségével vágott bele a meghirdetett téma kibontásába.

Minden szülő aggódik a gyermekéért, az aggodalom azonban sosem elég. Tudásra van szükség, felnőttnek, gyereknek egyaránt, hogy szembe lehessen szállni a bántalmazással, bármilyen formában jelenjen is az meg életünkben. Különösen igaz ez a szexuális bántalmazás esetében, már csak azért is, mert ez a téma a magyar társadalomban alapvetően tabunak számít, így gyakorta még felnőttként sem tudjuk a helyén kezelni, a gyermekek pedig sokszor fel sem ismerik, s ha mégis, megfelelő szókészlet híján nem tudják elmondani, milyen hatások érik őket.

Amikor egy gyerek mégis elő mer állni egy szexuális zaklatásra utaló történettel, zavarunkban legtöbbször kétkedünk – pedig a legfontosabb az lenne, hogy komolyan vegyük az elhangzottakat, és arra fókuszáljunk, vajon miért mondta azt a gyermek, amit mondott. Stáhly Kata a felnőttek és elsősorban a szülők felelősségvállalásának fontosságára hívta fel a figyelmet, már csak azért is, mert a kortárs közeg és az online tér nem minden esetben jó közeg a válaszok megtalálására.

A pszichológus kutatási adatokra támaszkodva beszélt a legveszélyeztetettebbekről és a – sok esetben nem is annyira ismeretlen – elkövetőkről, valamint felhívta a figyelmet arra is: a családon kívül nevelkedő gyermekek esetében a kockázatok tízszeres mértékűek lehetnek! A hitek és tévhitek ismertetése mellett hangsúlyozta: a szexuális témákról nem elég akkor beszélni, amikor a krízishelyzet már előállt, hiszen a kampányszerű közelítés csak zavart okoz, ráadásul a nyílt, oltalmazó, bizalmi légkörön alapuló nevelés a megelőzés és a védekezés legfontosabb módja lehet.

A teljes előadás visszanézhető Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán, a témában a Hintalovon Alapítvány által készített, ingyenes e-learning tananyag pedig ITT elérhető.

És aki még többet szeretne megtudni a gyerekjogokról és a gyerekbántalmazásról, annak ezúton is felhívjuk a figyelmét az április 22-én, 18:00-kor az Esernyős Kamaratermében megrendezendő, Ahogy ma a gyerekeinkkel bánunk, olyan jövő vár ránk holnap című előadásra.

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

Ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás.

Ingyenes gyermekjogi és gyermekvédelmi e-mail-kurzus a gyerekrészvételről.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság