Mit tehetünk hőségriadó idején? – Tippek, tanácsok, hűsítőpontok kerületünkben

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hőség- és UV-riadó-tervvel rendelkezik a nyári hőségriadók idejére, amelynek rövid ismertetőjét valamennyi kerületi egészségügyi, kulturális és nevelési-oktatási intézménybe eljuttatta. Ebben a szükséges egészségügyi óvintézkedések mellett jó tanácsok olvashatók.

Tanácsaink hőségriadó idejére:

  • Kerülje a meleget, és hűtse megfelelően a lakását. Hőség idején, amikor a külső hőmérséklet 35–39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körül legyen. Nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
  • Napközben érdemes zárva tartani az ablakokat, és elhúzni a sötétítőfüggönyt vagy leengedni a redőnyt. Szellőztetni pedig éjszaka érdemes.
  • Ventilátort csak rövid ideig használjon, mert kiszárítja a szervezetet.
  • Lehetőleg kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjon árnyékban a legmelegebb órákban.
  • Fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást, ne várja meg, amíg szomjas lesz. Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffeintartalmú italokat a hőségben.

Az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a hőségriadóval kapcsolatos friss információkról és teendőkről, emellett a kerületi fenntartású óvodákban minden gyerek számára UV-sugárzás-jelző karórát osztottunk szét, amely a színét megváltoztatva jelzi, ha az UV-sugárzás erősödik. Ez hívja fel a figyelmet arra, hogy árnyékba kell menniük.

A kerületünkben található ivókutak és ivóvíz-közkifolyók részletes listáját egy korábbi cikkünkben osztottuk meg.

Emellett négy párakapu is működik a kerületben: egy a Szentlélek téren, egy a Csobánka téren, egy a Pethe Ferenc téren, egy pedig a Római téren.

Az elmúlt hetekben a köztisztasági csoport munkatársai négy szökőkutat és hat ivókutat javítottak meg, valamint kihelyezték a napvitorlákat is a játszótéri homokozók és csúszdák fölé.

Védőnőink június folyamán ingyenes klímatudatos képzésen vehettek részt a Levegő Munkacsoport szervezésében, mivel az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárás, illetve a megnövekedett UV-sugárzás a csecsemők és a kisgyerekek számára is egészségügyi kockázatot jelent.

A klima.obuda.hu oldalon rendszeresen teszünk közzé a témában tartalmakat. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Klímastratégiáját és komplex Fenntarthatósági stratégiáját is ezen az oldalon találja.

Vigyázzunk magunkra és egymásra hőség idején is!

Párakapu kihelyezése a Római téren:

 

Információ arról, hogy mit tegyünk hőségriadó idején

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság