Most kezdjük a változást! – Megszületett Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiája

Hírek
Közzétéve:

A pazarlás csökkentése, a sokszínűség és az esélyegyenlőség megvalósulásának támogatása, a közösségi értékek erősítése, az okoskerület fejlesztése – csak néhány fontos elem Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiájából. „A kerület már régóta nagyon sok mindenben igyekszik olyan megoldásokban gondolkodni, amelyek jövőállóak – mondta el dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – Abban hiszünk, hogy a fejlődés csak akkor lehet jól mérhető és sikeres, ha minden indított projektünkben, munkánkban ténylegesen összehangolt, a kerületben működő nonprofit és for-profit szervezetek együttműködésével megvalósuló, a szervezet és a kerület egészére ható cselekvéssorban gondolkodunk. Ennek érdekében született ez a stratégia, amelyben együttesen kezeljük a fenntarthatóság összes dimenzióját, így foglalkozunk a környezetvédelmi, a társadalmi és a gazdasági jövőállóság kérdéseivel is” – tette hozzá a polgármester.

A stratégia négy nagy pillérre épül. Az egyik a túlzott és felesleges fogyasztás visszaszorítását, az erőforrások jobb kihasználását ösztönzi „Csökkentjük a pazarlást” elnevezéssel. Az okoskerület fejlesztését tűzi ki célul, és ebben is a digitalizációs kihívásokra és az energiahatékony megoldásokra fogalmaz meg javaslatokat az „Okoskerületet építünk” pillér. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében tett intézkedéseket és a közösségépítésben szükséges lépéseket gyűjti össze a „Számítunk egymásnak” pillér. És mindezeket egy ernyőgondolat fogja össze „Most kezdjük a változást” címmel, amely a szemléletváltás fontosságára hívja fel a figyelmet.

„A kerület jövőállóságának megteremtése nemcsak az önkormányzat ügye, hanem össztársadalmi kérdés: mindannyiunknak van tennivalója ebben. Így közös cselekvésre hívjuk a kerületben működő vállalatokat és nonprofit szervezeteket, döntéshozóikat és persze a lakosságot. Tudjuk ugyanakkor, hogy az önkormányzat és kapcsolódó intézményrendszereinek is változnia, fejlődnie kell, így kiemelt feladatnak tekintjük, hogy a változások belülről, a kerület vezetésének működéséből induljanak ki. Ehhez szeretnénk minél több partnerséget kapcsolni és kialakítani, hogy Óbuda-Békásmegyer fenntartható és élhető legyen a jövőben is” – mondta el a polgármester.

Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiáját az www.obuda.hu kezdőoldaláról is elérheti, de erre a linkre kattintva azonnal olvashatja.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság