Műfát vagy élő fenyőt állítsunk karácsonykor? – Beszéljük meg főkertészünkkel!

Hírek
Közzétéve:

Ha műfenyőt vásárolunk, tény, hogy csak egyszer kell megvásárolnunk, és szerencsés esetben a választott darab akár tíz esztendőn át is szolgálhat a karácsonyi ünnepek alatt. Ez azt is jelenti, ha a műfa drágább is, ezt az egyszeri magasabb árat az évek alatt „ledolgozza”, véli főkertészünk.

Az is kétségtelen, hogy a műfenyőfa különböző színben és akár világító változatban is beszerezhető, és ez is lehetséges szempont.

De tudnunk kell, a műfákat kőolajszármazékból gyártják általában, ráadásul többnyire távol-keleti országokban, és onnan utaztatják hazánkba. Mindez azt jelenti, hogy előállítása és felhasználási helyre szállítása, végül pedig a tönkrement műanyagfák megsemmisítése óriási környezetszennyezéssel jár.

A műfaállítás hátrányai között azt szintén gyakran említik, hogy ilyenkor, a karácsonyi hangulathoz sokunk számára elengedhetetlen fenyőillatról is le kell mondanunk.

S mi szól az élő fenyő választása mellett? Mint minden élő növény, oxigént termel, szén-dioxidot, port és más levegőt szennyező anyagokat köt meg.

Amellett, hogy fenyőfa az idő alatt, míg cseperedik, élőhelyet biztosít számtalan más élőlény számára is, többségüket Magyarországon termesztik, döntően Vas és Zala megyékben, valamint a Hajdúság területén. Így esetében a szállítási és értékesítési lánc környezeti terhelése töredéke a műfenyőjének.

Az ünnepek után a díszektől, csokoládé papíroktól megszabadított karácsonyfánk biológiai úton lebomlik, kiválóan komposztálható.

És persze, a semmivel sem pótolható természetes fenyőillat teszi teljessé karácsonykor az ünnepi hangulatot.

Ugyan az élő fenyőfát minden évben meg kell vásárolnunk, és így drágább, főkertészünk szerint: „Elmondhatjuk, hogy akár súlyozzuk, akár nem az egyes szempontokat, összességében az élő fa választása bír több előnnyel.”

Következő cikkünkben, hamarosan arról beszélgetünk Dr. Kerényi-Nagy Viktorral, melyik fenyőfaj mellett tegyük le a voksot és miért, illetve, hogy vágott vagy földlabdás fát vásároljunk-e.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság