Óbuda-Békásmegyer a legklímabarátabb kerület! ‒ Energetikai összefogás, madáretető-akció, kedvezményes LED-izzó-vásár

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tevékenységét és törekvéseit klímabarát díjjal jutalmazták 2022. májusában: a Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán a budapesti kerületek közül önkormányzatunk lett az első. És munkánkat azóta is a fenntarthatóság jegyében folytatjuk.

Önkormányzatunk a környezettudatosság, a klímavédelem, és a fenntarthatóság ügyét kiemelt fontosságúnak tekinti. Így örömmel szálltunk versenybe a Klímabarát Díjért, mely létrehozásának célja, hogy jó gyakorlatokkal, tapasztalatokkal motiválják az érdeklődő önkormányzatokat a részvételre, valamint a környezetvédelmi-klímavédelmi gyakorlatok települési megvalósítására.

Jövőálló szemléletmód

A pályázatok elbírálása pontozás alapján történt. Az elbírálás alapvető szempontja volt például, hogy a pályázó önkormányzat mennyire járul hozzá a klímatudatos, környezetbarát települési beruházások ösztönzéséhez, a klíma- és természetbarát intézkedések népszerűsítéséhez, az ehhez illeszkedő projektek támogatásához és a fenntartható fejlődéshez.

E törekvések mellett önkormányzatunk már korábban elköteleződött, így Fenntarthatósági stratégiát készített és fogadott el. Célunk ezzel, hogy egy jövőálló gondolkodásmódot és szemlélet kialakítsunk ki az önkormányzatban és kapcsolódó intézményrendszereiben, a kerületben működő forprofit és nonprofit szervezetekben, valamint a lakosság körében.

Mobil hulladékudvar és kedvezményes LED-izzó-vásár

Óbuda-Békásmegyer megvalósult, jó gyakorlatai közül nézzünk is néhány példát az utóbbi időből:

Önkormányzatunk és a BKM – FKF Hulladékgazdálkodási Divízió közös szervezésében december 6-án mobil hulladékudvart állítottunk fel a Matróz utca és a Bogdáni utca sarkánál, ahol harmadik kerületi lakosok veszélyes hulladékot adhattak le. A hatalmas érdeklődés miatt jövő év elején Békásmegyerre szervezünk egy hasonló hulladékgyűjtést.

Szintén decemberben első ízben szerveztünk kedvezményes LED-izzó-vásárt. „A vásárunk mindkét helyszínén óriási volt az érdeklődés, ami jól mutatja kezdeményezésünk sikerét: milyen nagy szükség van hasonló, kedvezményes akciókra, amelyekkel a harmadik kerületben élők számára az elszabadult energiaárak fokozódó terheit igyekszünk enyhíteni, legnagyobb örömünkre ezúttal környezetbarát megoldást kínálva” mondja Burján Ferenc környezet- és klímavédelemért felelős alpolgármester, a kedvezményes LED-izzó-vásár kezdeményezője.

Klímatudatos étkezés és energetikai összefogás

Idén ősszel rendeztük meg az ALDA és FOODWAVE szervezetek által támogatott szemléletformáló akciónkat, melynek keretében az élelmiszeripar káros környezeti hatása és a klímatudatos étkezés kapcsán vártunk fotókat, videókat. Az akció lezárásaként a résztvevőkkel Bécsbe látogattunk, helyi jó gyakorlatok feltérképezése céljából.

Lakóépületek, iskolák, középületek fűtési rendszerét korszerűsítik és alapozzák megújuló energiaforrásra abban a beruházási programban, amelynek tervét Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre polgármesterei mutatták be egy energetikai konferencián. A tervezett beruházások összesen 185 helyszínen valósulnának meg, céljuk többek között, hogy fenntartható módon csökkentsék a helyi lakosság energiaköltségeit.

Szerényebb díszítő világítás és madáretetők, madárodúk

2022-ben is szerettük volna méltóképpen, közösen ünnepelni adventkor itt, a harmadik kerületben. Takarékossági stratégiánk részeként azonban, van, amiről le kellett mondanunk. Így a hagyományos karácsonyi díszkivilágítás költségeit is szűkebbre szabtuk, és jégpályáink nyitvatartását is lerövidítettük. Pályázat keretében térítésmentesen volt lehetőség madáretetőt és madárodút igényelni, hogy így is segítsük a madarak áttelelését. Szárnyas barátaink védelme mellett célja volt a lakosság környezettudatos  szemléletének formálása.

Köszönjük, hogy a harmadik kerületben élők továbbra is velünk tartanak törekvéseinkben, hogy Óbuda-Békásmegyer fenntarthatóbb, zöldebb és tisztább legyen!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság