Ön szerint mire költsön a főváros 1 milliárd forintot? Jöjjön, mondja el!

Hírek
Közzétéve:

A részvételi költségvetéssel a városvezetés célja, hogy jobban bevonja a budapestieket a város működtetésébe azáltal, hogy az önkormányzat költségvetésének egy meghatározott részéről nem az önkormányzat dönt, hanem a város lakói.

A Fővárosi Önkormányzat a 2020-as tesztévben 1 milliárd forintot különített el részvételi költségvetés projektek megvalósítására. Ennek célja, hogy növekedjen az állampolgárok érdeklődése és tudatossága a helyi fejlesztésekkel kapcsolatban, valamint erősödjön a budapestiek és az önkormányzat közötti párbeszéd.

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, de jelentheti akár egész Budapestet, ez már csak elszántság és fantázia kérdése.

A folyamat első lépése az ötletgyűjtési szakasz. Három meghatározott kategórián belül bármilyen ötletet be lehet nyújtani december 31-ig az otlet.budapest.hu oldalon.

Ez a három kategória:

  • Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább három kerületet) érintő ötlet. Ebben a kategóriában két nagyobb ötlet megvalósítására lesz lehetőség, egyenként legfeljebb 250 millió forintos keretösszeggel.
  • Zöld Budapest: a fővárosi zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő ötletek. Ebben a kategóriában egy projekt költsége nem haladhatja meg az 50 millió forintot, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forintot tesz ki.
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forint, alsó értékhatár nincs, a kategóriára szánt teljes keretösszeg pedig 250 millió forint.

Tájékoztató esemény az Óbudai Kulturális Központban

Szeretettel várjuk Önt november 11-én, szerdán 18 órától, az Óbudai Kulturális Központban egy beszélgetésre a részvételi költségvetésről, amelyen részt vesz dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai.

A beszélgetés után egy erre a célra kifejlesztett társasjátékra hívjuk Önöket, amellyel interaktív módon, játszva sajátítható el, hogy hogyan működik a részvételi költségvetés, és milyen ötleteket érdemes beadni.

Az eseményre nincs kötelező regisztráció, bárki részt vehet, de a járványhelyzetre való tekintettel a résztvevők száma nem haladhatja meg a 40 főt, valamint a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése kötelező a rendezvényen. A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet. Bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal az otlet@budapest.hu email címen. Szeretettel várjuk!

Változás! A részvételi költségvetésről szóló lakossági tájékoztató fórumot online eseményként tartjuk meg

Az esemény a Facebookon.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság