Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem mellett, így környezetkímélő anyagot használunk a síkosságmentesítéshez. Ezúttal a Fodros Általános Iskola és több harmadik kerületi intézmény környékén gondoskodtunk a balesetek megelőzéséről.

A jelentős lehűlés miatt egyre több helyen találkozunk lefagyott út- és járdarészekkel. A síkosságmentesítés alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata.

A hatályos szabályozás alapján az ingatlan határa és az úttest közötti területen lévő járdák tisztán tartása (lomb seprés, eldobált hulladék gyűjtése, stb.), és síkosságmentesítése az ingatlan kezelőjének vagy az intézmény, létesítmény üzemeltetőjének feladata attól függetlenül, hogy az köz-vagy magánterület.

Régebben alkalmaztak nátrium-klorid tartalmú vegyi anyagokat, hamut, homokot a jeges, csúszós területek hintésére, azonban a nátrium-klorid alapú anyagok nagy kárt okoznak mind a természeti, mind az épített környezetben. A homok és hamu pedig külön takarítást igényel az olvadást követően.

Önkormányzatunk jelentős részben zeolitot és duzzasztott perlitet (vulkanikus kőzet őrleményt), valamint kisebb mértékben kalcium-klorid (a kutyák tappancsát is kímélő mennyiségben tartalmazó só) tartalmú hintőanyagot alkalmaz. A járdák téli időszakban történő tisztántartását kézi és gépi erővel egyaránt végezzük.

Emellett ‒ mint a környezetvédelem mellett elkötelezett Önkormányzat ‒ a 2023. évben ismételten térítésmentesen adtunk környezetkímélő anyagot a közterületek síkosságmentesítésére nyertes pályázóinknak.