Térítésmentes akciók a kerületben a víz- és energiatakarékosságért – Május 15. a nemzetközi klímaváltozási akciónap

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Az éghajlatváltozás itt és most zajlik, így a nemzetközi klímaváltozási akciónap jó alkalom arra, hogy számba vegyük egyéni és közösségi felelősségünket a Földünket fenyegető veszélyekkel kapcsolatban. Aktualitásokat is mutatunk, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a legklímabarátabb kerület megtisztelő cím tulajdonosaként milyen akciókkal támogatja a környezettudatosságot a mindennapokban.

A körülöttünk élő növény- és állatvilág mérhető pusztulása, a napról-napra jobban fenyegető veszélyek halmozódása már nem távoli vízió, amely csupán a zöldaktivisták ügye. Szembe kell néznünk a szomorú ténnyel: a klímaváltozás most történik, ahogyan azzal is számot kell vetnünk: mindenez nem előzmény, figyelmeztető előjelek nélkül történik körülöttünk.

Egyéni és közösségi felelősségünk

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület immár 14 évvel ezelőtt, 2007-ben kimondta: a globális felmelegedés ténye nem vonható kétségbe. És minden egyes ember közvetlen hatással van a bolygónk éghajlatát befolyásoló kibocsátásokra.

Így a nemzetközi klímaváltozási akciónapon az összefogás fontossága mellett az egyéni és közösségi felelősségünkre is érdemes ráirányítanunk a figyelmet. A közösségére, amely együtt tesz a klímavédelemért, akár egy kerület is lehet.

Tiszteljük és takarékoskodunk a tiszta vízzel

Térítésmentes víztakarékossági akció keretében ingyenesen biztosítunk a harmadik kerületi lakosság számára olyan csomagokat, amelyekben különféle áramlásszabályozók találhatók. Az eszközök segítségével hosszútávon akár negyven százalékkal is csökkenthető a vízfogyasztás mennyisége háztartásonként.

A programra, amely az Európai Unió támogatásával jött létre, május 20-ig lehet regisztrálni. A csomagokat május 31-én, pénteken és június elsején, szombaton adjuk át.

Energiatakarékos izzók a fenntarthatóságért

Számunkra kiemelten fontos a fenntartható és zöldgyakorlatok népszerűsítése, valamint az Óbuda-Békásmegyeren élők mindennapjainak megkönnyítése. Így térítésmentes LED-izzóakciót hirdettünk, amelynek keretében a harmadik kerületi lakosok ingyen juthatnak energiatakarékos LED-izzókhoz.

Az izzók június 6-án, három helyszínen lesznek átvehetőek. A kedvezmény igénybevételéhez saját névre szóló, érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása szükséges.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság