Törökországi testvérvárosunkba, Büyükçekmecébe látogattunk

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Törökországi testvérvárosunkba, Büyükçekmecébe kapott meghívást Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat delegációja. A találkozó alkalmából dr. Kiss László bemutatta a földrengés után önkéntesként dolgozó óbudai Paraczki Gabriellát és a számos életet megmentő Tigi kutyát a török nagyközönség számára, emellett véglegesítettük a testvériskolai szerződést a két kerület egy-egy középiskolája között.

„Mindennél fontosabbnak tartom a török és magyar emberek közötti lelki közösséget” – mondta többek között dr. Kiss László polgármester, amikor 2022. februárjában Isztambul Büyükçekmece kerülete és Óbuda-Békásmegyer testvérvárosi szerződést írt alá egy online megtartott találkozó keretében, az akkori világjárvány kényszerűsége miatt, biztonsági okokból. Ezt megelőzően határozott képviselő-testületünk a testvérvárosi megállapodás megkötéséről.

A pandémia enyhülésével 2023. februárjában vendégül láthattuk török testvérvárosunk, Büyükçekmece önkormányzatának delegációját, amelyet dr. Hasan Akgün polgármester vezetett. Az egyeztetésen akkor többek között testvériskolai csereprogramokról és közös kulturális programok megszervezéséről is megállapodtunk Büyükçekmece testvérvárosunkkal.

Abban a reményben búcsúztunk el a sikeres és jó hangulatú egyeztetések és közös programok után, hogy hamarosan ismét találkozhatunk személyesen. Ám az örömünket egyetlen nappal a török delegáció hazautazása után felváltotta a gyász és az aggódás: 2023. február 6-án Törökországot és Szíriát pusztító földrengés sújtotta.

Adományokat gyűjtöttünk és juttattunk el a földrengés áldozatainak

A februári katasztrófa több mint 50 ezer halálos áldozatot követelt, és csak Törökországban 120 ezer feletti volt a sérültek száma. Akkor szinte az egész világ megmozdult, hogy a földrengés nyomán otthonukat elvesztő családokat megsegítő akciókat szervezzen, hazánkban sem volt ez másképp.

Óbuda-Békásmegyeren a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium közössége kezdeményezett adománygyűjtést, és a harmadik kerületiek ismét jól vizsgáztak emberségből, szolidaritásból, hiszen a sok felajánlásból hasznos és gazdag csomagok készületek. Önkormányzatunk pedig létfontosságú áruk – meleg takarók, pelenkák több méretben, tisztálkodószerek – vásárlásával járult hozzá a kezdeményezéshez, és valamennyi felajánlást eljuttattuk Törökországba.

Továbbra is támogatjuk a katasztrófa sújtotta közösséget

Tudjuk, hiába telt el hat hónap a katasztrófa rendkívüli pusztítása óta, a mérhetetlen veszteségeket átélő embereknek, családoknak még sokáig sokféle támogatásra van szükségük, az újjáépítés pedig minden bizonnyal igen hosszú időt vesz majd igénybe. Így továbbra sem mondtunk le arról, hogy keressük az utakat, hogyan segíthetjük a katasztrófa áldozatainak mindennapjait könnyebbé tenni.

Ezért önkormányzatunk delegációja, amely augusztus 3-án érkezett Isztambulba, a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül pénzbeli adományt juttatott testvárosunk számára, mely továbbra is a helyszínen segíti a földrengés áldozatait és az újjáépítést. Reméljük ezzel is hozzájárulhattunk, hogy Büyükçekmece önkormányzatának dolgozói az eddigi hatékony és szakmai munkájukat folytassák.

Tigi kutya a fedélzeten

Arra különösen büszkék vagyunk, hogy kerületünk lakója Paraczki Gabriella, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntese és Tigi kutya februárban részt vettek a török-szír határnál a mentésben. A földrengés miatt összedőlt épületek romjai között a szervezet önkéntesei 17 (!) embert találtak meg emberfeletti munkával.

Akkor polgármesteri dicséretben részesült Gabriella és Tigi, a labrador, akik szabadidejükben azóta is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál készülnek eltűnt személyek felkutatására. A testvérvárosunk is nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy Tigi és gazdája elkísérték önkormányzatunk küldöttségét a találkozóra, akiket Dr. Hasan Akgün polgármester is elismerésben részesített.

Delegációnk tagjai a fesztivál színpadán

Mostani látogatásunkkor zajlott éppen a török fővárosban a 24. Büyükçekmece Nemzetközi Kulturális Művészeti Fesztivál, 100 ország részvételével, amelyre Óbuda-Békásmegyer is meghívás kapott. A fesztivál hagyományosan nagy közönségérdeklődés mellett zajlik, hiszen estéről estére mintegy tízezer néző kíváncsi az amfiteátrumban megrendezett programokra.

Delegációnk tagjai nem csupán élvezhették a fesztivál hangulatát, hanem szereplőként is hozzájárulhattak. Hasan Akgün polgármester külön köszönetet mondott Dr. Kiss László polgármesternek a földrengés után nyújtott segítségért, melyet a közönség is hatalmas tapssal fogadott. Paraczki Gabriellát, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntesét és Tigi kutyát is a színpadra szólították.

Labradorunk a török híradó sztárja

A szervezők azzal a szándékkal invitálták önkormányzatunk küldöttségének tagjait a közönség elé, hogy a fesztivál látogatói is megismerhessék őket, és kifejezhessék köszönetüket és hálájukat a testváros Óbuda-Békásmegyer közösségétől érkezett, érkező segítségért.

Tigi kutya ez alkalomból találkozhatott török „kollégájával”, Petrával is a színpadon, aki szintén kiemelkedő munkát végzett a földrengés után romok alá került emberek felkutatásában és kimentésében. Az eseményről egy országos török televíziós csatorna híradója is tudósított, így Törökország szerte megismerhették hőseinket.

Partneriskolai szerződést írtunk alá

Már a testvárosi szerződés aláírásakor kijelentette mindkét polgármester, hogy az együttműködés részeként az iskoláink közötti élő kapcsolatot fontosnak tartják és elkötelezetten támogatják. A mostani találkozón pedig véglegesítették a harmadik kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium és a büyükçekmecei Mimar Sinan College közötti partneri kötelék létrehozásáról szóló szerződést.

A partnerség többek között kiterjed a két intézmény a diákjai és tanárai közötti kommunikáció kiépítésére, baráti kapcsolatok kialakulásának támogatására és együttműködésre a nemzetközi pályázatokon, különös tekintettel az Erasmusra. A büyükçekmecei középiskola és harmadik kerületi gimnáziumunk – amelynek közössége, ahogyan írtuk, részt vett a földrengés áldozatai számára az adománygyűjtésben – első együttes programként egy közös történelemi vetélkedő megszervezését tervezi.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság