Tovább növekedett az aeroszolszennyezettség napi szintje – Vigyázzanak a légzőszervi betegségben szenvedők

Hírek
Közzétéve:

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet, ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy „önként vállalt közcélú tájékoztatási feladataként tájékoztatást ad a Budapest Portálon arról, ha a környezeti levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje jellemzően meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egy napi határértékre tett ajánlását”.

Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, amelyek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben van szemcseméretükkel – a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebb hatású azok 2,5 μm-nél is kisebb része, a PM2,5.

A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó EU-irányelv, sem magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak egy évre vonatkozó határértéket (utóbbi 2020. január 1-jétől 20 µg/m3).

A 10 mikrométernél nagyobb aeroszolrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba.

Ennél még veszélyesebb hatású a 2,5 mikrométernél (μm) kisebb, ún. „kisméretű szállópor” frakció. A kisméretű szállópor hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

Hulladéktüzelés

A jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint is, ugyanakkor mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható, mint az átlagos munkanapokon megszokhattunk, ezért a figyelem a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelés felé fordul, különösen a peremkerületekben.

Mivel a fővárosi légszennyezettségi helyzet kialakulásához kimutathatóan hozzájárul az agglomerációs települések légszennyező hatása is, így erre tekintettel külön köszönjük, ha a budapesti agglomeráció településein élők is figyelemmel követik, illetve közreműködnek a fővárosi légszennyezettségi helyzet javításában is.

Délutáni szellőztetés

A megnövekedett koncentráció esetében – a jelenlegi járványügyi helyzettől függetlenül is az őszi, téli időszakban – elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék az esti és hajnali szellőztetést, inkább a kora délutáni, 12-15 óra körüli időszakban szellőztessenek és a szabadban való tartózkodást is lehetőség szerint erre az időszakra tervezzék.

A kialakult állapotra a Nemzeti Népegészségügyi Központ is felhívta a figyelmet, javasolták, hogy „az érzékeny lakosságcsoportba tartozók, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék”.

 

Frissülő információk a Budapest Portálon

További hiteles tájékoztatás:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján mérési eredményekről és további információkról:

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján:

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság