Új társasházi pályázatunkat is bemutattuk az idei Közös Képviselői Fórumon

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Április 26-án Közös Képviselői Fórumot tartottunk, ahol szó volt többek között az idei társasházi pályázatainkról. Önkormányzatunk számára kiemelten fontos a társasházak fejlesztése, ezért a harmadik kerületi közös képviselőkkel is egyeztettünk meglévő és új társasházi pályázatainkról. Szeretnénk, ha ezeket minél többen megismernék és igénybe vennék, ezért is köszönjük minden résztvevőnek az érdeklődést!

Önkormányzatunk az idei évben is szeretne hozzájárulni a kerületi társasházak fejlesztési munkálataihoz. Önkormányzati forrásból pályázati úton nyújtunk segítséget a lakásszövetkezetek és társasházak számára. 2023-ban az alábbi társasházi támogatásokra van lehetőség pályázni.

Közös képviselői fórum – 2023 tavasz

Április 26-án megtartottuk a 2023. évi tavaszi Közös Képviselői Fórumot a Békásmegyeri Közösségi Házban. A már sokadik alkalommal megrendezett fórum kínál lehetőséget az önkormányzat és a kerületi lakóközösségek együttműködésére és párbeszédére. A kölcsönös információcserére nagy igény és érdeklődés mutatkozik, ezúttal több mint 50 érdeklődőt üdvözölhettünk az eseményen. Az idei év különlegessége, hogy a társasházi közös képviselők mellett szép számmal érkeztek kerületi lakosok is. Jelenlétüknek nagyon örültünk, hiszen a lakosság aktivitásának, egy adott társasházban élők közös összefogásának nagy jelentősége van a társasházi pályázatok megvalósításában.

A fórumot Dr. Kiss László polgármester nyitotta meg. Kihangsúlyozta, hogy a kerület számára kiemelten fontos ez a kapcsolattartási forma, nagy örömmel fogadta, hogy egyre több arcot lát a résztvevők soraiban. A kerületvezető hangsúlyozta, a fórum létrejöttének célja, hogy az önkormányzat tájékoztassa a lakóközösségeket az aktuálisan elérhető programokról illetve, hogy a résztvevők elmondják tapasztalataikat és kérdéseiket.

Az előadásokat megelőzően néhány kérdést tettünk fel a résztvevőknek, amivel szerettük volna feltérképezni a jelenlévők ismereteit, tapasztalatait a társasházi pályázatok terén. Válaszaikat mobiltelefonjaik segítségével tudták megadni, az eredmények rögtön meg is jelentek a kivetítőt.

A szavazásból kiderült, hogy a jelenlévők között sokaknak nincs még tapasztalata a pályázatokról, hiszen a válaszadók több mint fele (52%) még nem vett részt az önkormányzat által korábban meghirdetett társasházi pályázatokon, továbbá a nemleges válaszadók egyharmada (33%) még nem is hallott a pályázatokról. Ez is csak erősítette a fórum létjogosultságát, hogy minél többekhez, minél több kommunikációs csatornán jussanak el az aktuális pályázati lehetőségek.

Az aktuális pályázatok

Dr. Horváth Dániel, Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. vezető projektmenedzsere, mutatta be az aktuális társasházi pályázatokat, melyek április 5-étől hatályosak. Fontos változás, hogy több pályázat esetében is megnövekedett a maximális támogatás összege. A zöldfelület gondozási pályázat esetében 250.000 Ft-ról 400.000 Ft-ra emelkedett az elnyerhető támogatás.

Mindemellett a pályázók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében hosszabb határidőket szab ki az új rendelet a támogatási szerződés megkötése, a kivitelezési munkák megkezdése és az elszámolás benyújtás vonatkozásában egyaránt. Megjelent egy új támogatási lehetőség is, melynek keretében a társasházi közös tulajdonban lévő épületrészek külső és első akadálymentesítésére, bejáratok akadálymentesítésére, fény/hang/rezgő jelzést adó eszközök kiépítésére, taktilis burkolati jelzések elhelyezésére pályázhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek. Ez az úgynevezett akadálymentesítési pályázat, melynek benyújtási határideje 2023. június 5.(hétfő) 12:00 óra.

A zöldfelület gondozási pályázat a tavalyihoz hasonló feltételek mellett került idén is meghirdetésre, melyre a pályázatok benyújtási határideje 2023. május 22. (hétfő) 16:00 óra.

Az aktuális társasházi pályázaton túl megemlítette a WELLBASED elnevezésű energiahatékonysági programot is, ami a békásmegyeri lakótelepen található háztartások számára kínál változatos támogatási lehetőségeket. A program keretében többek között egészségügyi szűrésre, állapotfelmérésre, energiahatékonysági képzésre is sor kerül, és lehetőség van a lakások energetikai modernizációjára egy szabadon választott háztartási nagygép beszerzése révén. Az Önkormányzat továbbra is várja a jelentkezőket, akik érdeklődnek a projekt iránt, legyen az bérlő vagy tulajdonos.

Egy valódi sikersztori

Az esemény vendégelőadója, Galambos Imre, a Római úti lakótelep egyik társasházának kezelője a 2022. évi zöldfelületgondozási pályázaton 200.000 Ft-ot támogatást nyert az akkor maximálisan adható 250.000 Ft támogatási összegből. A pályázati forrásból a társasház épülete által közrefogott zöldterület karbantartási és növényültetési munkálatait végezték el. A kertészeti munkák a közös képviselet és a lakóközösség közös összefogásával valósult meg, a növények állapotát, fejlődését a mai napig felügyelik.

Galambos Imre bátorította a résztvevőket a társasházban élők bevonására, tapasztalata szerint nem kell minden munkához szakembert fogadni, a lakóközösség összefogásával sokat lehet spórolni.

Kérdezz-felelek

A félórás kávészünetet követően az érdeklődők megoszthatták a felmerülő kérdéseiket. A beszélgetés során feljöttek konkrét kérdések a pályázat benyújtását illetően, például arról, hogy van-e megkötés a pályázatban a lakások számára vonatkozóan, és emellett felmerültek általános, a lakóközösségek mindennapjait értintő kérdések is.

Közös képviselői fórum. Kiss László polgármester a Békásmegyeri Közösségi házban

Polgármester úr felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a társasházak által megfogalmazott problémák sokszor nem a kerület hatáskörébe tartoznak. Ennek ellenére a kerület szívesen fogadja a lakóközösségek észrevételeit, és igyekszik minden segítséget megadni a problémák kezelésére.

A beszélgetésben részt vett:

Horváth Antal – Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója

Horváth Dániel – Óbuda-Békásmegyer vezető projektmenedzser

Kiss László – Polgármester

Rácz Ferenc – Biztonságszervezési és Üzemeltetési főosztályvezető

Sebők Zoltán – Hatósági osztályvezető

Bízunk benne, hogy a fórumon résztvevők sok hasznos információval gazdagodtak, és bátorítást kaptak a pályázatok benyújtásához!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság