„Vadvirágos rétek, hogy a beporzók jól érezzék magukat kerületünkben” – Április 30. a méhek napja Magyarországon

Hírek
Közzétéve:

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat méhbarát programja keretében mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több beporzó rovar érezze jól magát nálunk – mondta el Burján Ferenc alpolgármester. – Ezért alakítottunk ki vadvirágos gyepeket, más néven méhlegelőket, ezért ültetünk mézelő fákat és cserjéket, hiszen ha a méhek jól érzik magukat, akkor a növényeink is és mi is jól érezzük magunkat. Ezzel hozzájárulunk a városi biológiai sokszínűség fenntartásához. A méhek és más beporzó rovarok jelenléte ugyanis a modern mezőgazdaságban éppolyan fontos, mint a természeti és épített környezetben.”

A méhek pusztulásának megállítása mindannyiunk közös érdeke, ha nincsenek, beporzó feladatiak teljesítésének hiánya drámai változásokat hozhat mindennapjainkba.

Ezért is rendkívüli jelentőségű, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére döntött a harmadik kerületi vadvirágos méhlegelők létrehozásáról. A méhlegelő ugyanis egyszerre segítheti méheink és beporzóink megmentését, illetve a lakosság szemléletformálását is. Mindez szervesen illeszkedik Óbuda-Békásmegyer klímastratégiájához és környezetvédelmi fenntarthatósági programjához.

A második világháború óta a vadvirágos rétek száma jelentősen csökkent Magyarországon is. Emellett a méhek és a beporzó rovarok populációját más emberi beavatkozások is károsan érintik.

„Az élővilág sokféleségének megőrzésével szeretnénk segíteni a növényvédő szerek és más vegyszerek miatt millió számra pusztuló beporzó rovarok túlélését. A térköves parkok, a gyepszőnyegek és az egyféle növények termesztése nem kedvez a méheknek, de a virágos rétek igen.”

A városi vadvirágos rétek létrehozásával kerületi szinten hozzá tudunk járulni a méhveszteség mérsékléséhez, ami óvodás és általános iskolás gyermekek oktatási programjához illeszkedve a környezettudatos nevelés része lehet.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság