Díjátadó ünnepség Óbuda Napján

Hírek
Közzétéve:

Az idei évben az időjárás felülírta az eredeti terveket, így a díjkiosztó ünnepséget nem a Szentlélek téren, hanem a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében tartották meg. A helyszín ugyan változott, az érdeklődés azonban nem csökkent, a terem zsúfolásig megtelt a díjazottak hozzátartozóival és az érdeklődőkkel.

Bús Balázs polgármester az ünnepélyes díjátadón köszöntőbeszédét a következő gondolatokkal kezdte:  A mindennapi élet olykor megterhelő hétköznapjai után a mai ünnepünk: Óbuda Napja egyfajta csúcsra érkezés. Önöknek – reméljük – érdekes kikapcsolódást ígérnek a különböző helyszínek közösségi programjai; számunkra pedig jó lehetőséget arra, hogy e magaslati pontról visszatekintsünk az idáig vezető útra. Beszédében kiemelte a közösségépítés feladatának fontosságát, amelynek az alapjait már lefektette az önkormányzat és ahogy fogalmazott: „bár feladat még bőven akad, azt hiszem nem tévesztettünk irányt, s a fejlődés eredményei már a kerület határain kívülről is jól láthatók.” Ennek bizonyítékai az a jó néhány díj és kitüntetés, amelyeket az önkormányzat és intézményei nyerhettek el az elmúlt évben. Bús Balázs beszéde végén anyák napja alkalmából az édesanyákat is köszöntötte, majd kezdetét vette a díjátadás.

Kenessey László

A legrangosabb díjak sorában is az első a Díszpolgári kitüntető cím, amely a helyi rendelet szerint annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Az idei év kitüntetettje: Kenessey László , aki az óbudai egyházzenei élet újraindításában játszott kiemelkedő szerepvállalásáért, az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar megalapításának, töretlen hazai és nemzetközi sikereinek elismeréséért, intézményvezetői tevékenysége során Óbuda kulturális és oktatási életének magas színvonalon tartásában szerzett érdemeiért részesült a megtisztelő címben. Kenessey László pedagógiai elvei közé tartozik: „ a gyerekeket szeretettel tanítani, nevelni! Az iskolai évek alatt feltárni a gyermekben rejlő humán- illetve reáltehetséget, vagy a szélesebb érdeklődésűeknél egyszerre mindkettőt.” Életében az egyik vezérlő elv: béke ott van, ahol rend uralkodik! Mint beszédében elmondta, a gyerekeknek értelmi és érzelmi nevelésre egyaránt szükségük van. Az érzelmi nevelés a művészeti iskolában középpontba került, amely úgy a zene, mint a képző-, és társművészetek terén nagy lehetőségeket tartogat a fiatalok nevelésére.

A díjak sorában másodikként „Pro Óbuda” Díjat adták át. A díjat 2010-ben alapította a Képviselő-testület és a cím annak a magyar, vagy külföldi személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén. Az idei év díjazottai: Pokorádi Gizella, Bojár Gábor, Cserfalvi Ákos és Gyimesi László.

DSC_8795Pokorádi Gizella a szociális területen hosszú éveken át nyújtott kimagasló hivatástudattal és elkötelezettséggel végzett, példaértékű empatikus segítő készséget tanúsító munkája elismeréseként kapta meg a Pro Óbuda Díjat. A szociális területen végzett alázatos munkájának köszönhetően nevét beírta Óbuda-Békásmegyer közéletébe.DSC_8800 Bojár Gábor a Graphisoft Park és az Aquincumi Technológiai Intézet létrehozásáért végzett értékteremtő munkája, az oktatás támogatásában játszott felelős szerepvállalása, a műszaki területen kifejtett innovatív tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben. Cserfalvi Ákos az évek óta folyamatosan magas színvonalat képviselő cukrásztermékei elismeréseként, a Cserfalvy Ákosvendégeknek nyújtott igazi kulináris élvezetek biztosításáért részesült a kitüntetésben. DSC_8891Gyimesi László sokoldalú, műfajgazdag irodalmi munkássága, hagyományőrző irodalmi előadások szervezése, Óbuda kulturális életében a művelődésszervezés, népművelés területén kifejtett kultúra közvetítő és értékmegőrző tevékenysége elismeréseként részesült a Pro Óbuda díjban.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete 2003-ban Óbuda Kultúrájáért Díjat alapított, azzal a szándékkal, hogy elismerje és jutalmazza a kerület kulturális életének alakulásához kiemelkedően hozzájáruló személyek vagy csoportok, közművelődési vagy közgyűjteményi területen dolgozó és alkotó szakemberek tevékenységét.

Sárvári EditA díjat az idei évben Sasvári Edit, a Kassák Múzeum vezetője vehette át, aki Óbuda-Békásmegyer életében betöltött kiemelkedő kultúraközvetítő tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben. „Úgy érzem, hogy most a helyemen vagyok. Ez a kis múzeum a kreativitás szabad terepe, elsősorban a kassáki életmű jellegének köszönhetően. Nagyon ritkán adatik meg az embernek, hogy egy saját koncepciót végigvigyen.”- fogalmazott Sárvári Edit a díjátadón.

A 2008-ban alapított Óbuda Sportolója Díjak és Hidegkuti Nándor Emlékplakett átadására hetedik alkalommal került sor.

A Hidegkuti Nándor Emlékplakettet a Képviselő-testület a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért Jókay Zoltántevékenykedő szakembernek adományozhat. Az Óbuda Sportolója Díjat pedig annak a női és férfi kerületi, vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolónak ítéli oda évről évre a Képviselő-testület a sportkérdésekben illetékes szakbizottság javaslatára, akik olimpiai, valamint paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő eredményt értek el. A sportért felelős szakbizottság által második, illetve harmadik helyre sorolt női és férfi sportolók részére Emléklapot adományoz a testület.

2015-ben a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Jókay Zoltánnak, a Vasas Sc Röplabda Szakosztály vezetőedzőjének adományozta Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete.

Kézdi Fanni DSC_8865Kiemelkedő sportteljesítményéért Óbuda Sportolója Díj kitüntetésben idén Kézdi Fanni és  Nagymihály Levente részesült. Óbuda Sportolója Emléklapot vehetett  2. helyezettként Fodor Nikolett és Bulyáki Soma, 3. helyezettként Gadányi Zoltána és Radics Krisztián.

DSC_8828 DSC_8830

DSC_8833 DSC_8835

A díjátadó ünnepségen részt vettek a kerület országgyűlési képviselői, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (FIDESZ-KDNP) és Kiss László (MSZP), valamint Óbuda-Békásmegyer testvérvárosának Csíkszeredának képviselői is.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság