Ebösszeírás új határidővel

Hírek
Közzétéve:

EBÖSSZEÍRÁS 2014. JÚNIUS 1 – SZEPTEMBER 30.
Tisztelt III. kerületi Lakosok, tisztelt Ebtulajdonosok, Ebtartók!
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Átv.) 42/B.§ (1) bekezdése alapján a tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.
Önkormányzatunk 2014. évben a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően az Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén tartott ebek összeírását végzi.
Az ebösszeíró adatlapot az oltási könyv adatai alapján kell kitölteni. Fontos, hogy minden egyes kutyáról külön adatlapot kell kitölteni.
Felhívjuk szíves figyelmüket,hogy az ebösszeírás alkalmával a mikrochippel ellátott, és az állatorvosnál korábban bejelentett, a központi és a helyi nyilvántartásban már szereplő illetve időközben elpusztult ebet/ebeket is be kell jelenteni!
Az összeírással kapcsolatban több kérdés is felmerült, amelyek megválaszolását a téves információk elterjedésének megelőzése érdekében fontosnak tartjuk.
Ennek megfelelően tájékoztatjuk a tisztelt lakókat, ebtartókat az alábbiakról:
–          az összeírás törvényi kötelezettség, azt nem a helyi önkormányzat rendelte el;
–          az összeírás célja az adatgyűjtés, összekötve a kötelező feladatokra történő ismételt felhívással, védve az ebtartókat és a kutyát nem tartókat is;
–          egyre nagyobb számban tapasztalható az eljárások során, hogy az eb gazdájának megállapítása nehézségekbe ütközik, nem egy esetben a szomszédot/rokont/lakótömb más lakóját nevezik meg az eb gazdájaként, ezért szükséges, hogy az ebet nem tartók is nyilatkozzanak; (ezt a formanyomtatvány első részében tehetik meg)
–          a korábban állatorvosoknál leadott adatok egy központi rendszerbe kerültek, ahhoz az állatorvosoknak van hozzáférése, azokat a korábbi rendszertől eltérően nem küldik meg a hivatalnak;
–          egy átmeneti időszakban nem volt kötelező az adatok rögzítése a központi bázisban, ezért előfordul, hogy az eb el van látva egyedi azonosítóval (mikrochip), azonban mégsem szerepel a nyilvántartásban;
–          magas a létszáma azoknak az ebeknek, amelyek NEM rendelkeznek veszettség elleni oltással. Az idős, közterületre nem engedett kutyák beoltása is elengedhetetlen. Ugyanez vonatkozik a mikrochippes jelölés elvégzésére is. Mindkettő feladat elvégeztetése törvény által előírt kötelezettsége az ebtartónak.
Tájékoztatjuk továbbá az ebtartókat/tulajdonosokat, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm. rendelet 17/B.§ (10) bekezdése kimondja, hogy 2013. január 1-től minden négy hónapos kornál idősebb eb csak transzpanderrel (mikrochippel) megjelölve tartható. Kérjük, amennyiben még nem tett eleget ennek a kötelezettségének, az ebösszeírás határidejéig pótolja. Amennyiben az ebtartó/ tulajdonos nem tesz eleget a jelöltetési kötelezettségének, 45.000.- Ft állatvédelmi bírsággal sújtható.
Tisztelettel kérünk minden kerületi lakót, ebtartót és kutyát nem tartókat, hogy segítsék munkánkat a kért információk megadásával, az adatkérő lap kitöltésével és a hivatal részére való megküldésével.
A bejelentőlap átvételi, leadási és letöltési helyei megtalálhatók a korábbi cikkünkben.
Segítőkészségüket és együttműködésüket köszönjük!
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság