Hogyan lehetne vonzóbb és élhetőbb Óbuda?

Hírek
Közzétéve:

DSC_5807Egy város élete, problémái és lehetőségei folyton változnak, így időnként szükséges a megváltozott körülményekhez igazítani a közös célokat. Erről hozott döntést Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2013. novemberében, amely ezért még idén felül kívánja vizsgálni a kerület településfejlesztési koncepcióját és integrált településfejlesztési stratégiáját. Hogy miért fontos ez most? Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a kerület életét befolyásoló külső körülmények, mint pl. a gazdasági helyzet, a fővárosban és az agglomerációban lejátszódó urbanizációs folyamatok, vagy épp a különböző támogatási rendszerek. Szükséges újragondolni a megoldatlan problémákat és az arra adható válaszokat is, valamint új kitörési pontokat kell keresni, amelyek lehetőségeket teremtenek a kerületben élők, az itt munkát vállalók és munkahelyet teremtők életének és működési feltételeinek javítására. Az Önkormányzat Képviselő-testülete így elhatározta, hogy felülvizsgáltatja a kerület jövőképét meghatározó városfejlesztési dokumentumokat.
A fejlődés, az átalakulás sosem lehet problémamentes. A változás mindig új kihívás elé állít minket, amit meg kell tudnunk oldani, és amire reagálnunk kell. A kerület Képviselő-testülete úgy véli, hogy ezt akkor tudja a leghatékonyabban megtenni, ha az új célok és a megoldandó feladatok meghatározásában együtt tud működni Önökkel, és a helyi polgárok a tervezési folyamat végére magukénak érzik majd a közösen meghatározott jövőképet. Ez a záloga annak, hogy majd a megvalósításban is együtt tudnak működni.
Célunk, hogy a stratégiában meghatározott jövőkép ne csak a fizikai élettér, és az életkörülményeink fejlesztését jelentse, hanem a kerület közösségének fejlődésével is járjon. Fent kell tartanunk hagyományainkat és kulturális értékeinket, hogy sok-sok év múlva is egy olyan városrész lehessen Óbuda-Békásmegyer, amelyre büszkék lehetünk, ahol kellemesen lehet élni, és amelyet szívesen hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra is. Ehhez viszont hosszú távra, előre kell tekintenünk, és közösen, felelősen kell terveznünk.
Az előretekintéshez, a hosszú távú tervezéshez kérjük tehát az Önök aktív támogatását, és kérjük, hogy véleményüket és észrevételeiket minél alaposabban fejtsék ki nekünk. Ezt a tudást hatalmas értéknek tekintjük, és figyelembe vesszük a kerület jövőjének formálásakor.
Legyen olyan Óbuda-Békásmegyer, amilyennek mi közösen szeretnénk! Az eredményes közös munka reményében előre is köszönöm a segítségüket.

Bús Balázs
polgármester

 

Városfejlesztő logo2A Településfejlesztési Koncepció (TK) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS)A települési önkormányzatok számára kötelező e fontos városfejlesztési dokumentumok elkészítése és időről időre történő megújítása. Óbuda fejlesztési koncepciója jelenleg kilenc, az integrált városfejlesztési stratégiája pedig öt éves. A felülvizsgálat eredményeként megújuló dokumentumok komplexen kezelik majd a város működését meghatározó fő tényezőket és a megoldandó feladatokat, és ezeket cselekvési programokra, konkrét projektekre, akcióterületekre bontja le. Széles körű egyeztetés ÓbudánA korábbi településfejlesztési döntések lakossági véleményezési gyakorlatához képest a TK-t és az ITS-t sokkal szélesebb körben kívánja a Képviselőtestület megalapozni, és folyamatos információcserére készül a civilekkel, valamint a gazdasági és kulturális élet szereplőivel. A kerület vezetése a lehető legszélesebb körű, konszenzuson alapuló döntéshozatali módszerek alkalmazását kiemelkedően fontosnak tartja. Az önkormányzat júliusban egy széles körű, minden érintett bevonására lehetőséget adó folyamatot indít el.Szeretnének megszólítani minden érdekeltet (a lakosságot, a helyi vállalkozókat, a közintézményeket, a szakmai és civil szervezetek, a hivatalokat, az itt tanulókat és dolgozókat, stb.), hogy aktívan részt vehessenek a programalkotásban.
A közösségi tervezés alapfilozófiája az, hogy nem csupán egy terv elkészítése a cél, hiszen azt bármely szakember megtehetné saját ízlése szerint egy íróasztal mellett is, hanem egy olyan többszereplős tervezési folyamat felállítása, amelynek a végeredményeként létrejövő dokumentum tükrözi az összes helyi érdeket – pontosabban azok lehető legjobb kompromisszumát. A célunk tehát, hogy megismerjük minél többük elképzeléseit, és hogy így a megvalósításban is partnerek legyenek velünk.
óbuda-panel-santab
Milyen legyen Óbuda 10-20 év múlva? Melyek a legproblémásabb területek? Hol lehet rövidtávon is látható, érzékelhető változásokat elérni? Melyek legyenek a hosszú távú célok, és melyek legyenek a prioritások? Milyen környezetben szeretnének élni? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.
Résztvevőként és érdeklődőként egyaránt számítunk a város lakosságára, a civil és a gazdasági szervezetekre, a helyi vállalkozókra, a közintézmények képviselőire, a beruházókra, a fiatalokra és az idősekre egyaránt.
Legyen Ön is aktív részese a koncepció- és a stratégiakészítésnek! Várjuk észrevételeit, javaslatait info@obuda-varosfejleszto.hu  e-mail címre.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság