Fórum a közbiztonságról

Hírek
Közzétéve:

rendorsegi lakossagi forum

Horváth Antal, kapitányságvezető a közterületek rendjéről, illetve az itt tapasztalt jogsértésekről szólva elmondta, a legtöbb munkát a közterületi alkoholfogyasztás, a csendháborítás és a köztisztasági vétségek jelentik. Ezek mellett, elsősorban a Szentendrei úton a motoros, illetve gépkocsival elkövetett gyorshajtásokra kell fokozott rendőri jelenléttel és ellenőrzésekkel reagálni, különösen a pénteki és szombati napokon. A gépkocsilopások és a vagyon elleni bűncselekmények szempontjából a Római lakótelep, Kaszásdűlő és belső Óbuda igényli a legnagyobb figyelmet. Kiemelte, hogy a gépkocsi lopások esetében jelentős mértékben, mintegy 60%-al csökkent az elkövetések aránya október óta.

A lakossági bejelentésekkel összefüggésben a társas együttélés szabályainak betartatását nevezte a körzeti megbízotti állomány egyik legfontosabb feladatának. A kábítószerezés visszaszorítása esetében a különböző körzetekben jelenlévő  rendőrök, közterület-felügyelők és a polgárőrök összefogásától, helyismeretétől és a gyors információátadástól várható előrelépés. Kitért arra is, hogy a Római lakótelepen szolgálatot teljesítő járőrök kutyás, és esetenként lovas erősítést is kaphatnak.

_DSCF7119

Több sikeres elfogásról is számot adott valamint megemlítette, hogy magas az orvosi várókban  történő lopások száma. Ezek megelőzésére oktató filmek készültek, melyek jelenleg az interneten, később rendőrkapitányság aulájában és különböző közintézményekben is megtekinthetők lesznek. További (és nem elsősorban rendőrségi) problémaként nevezte meg a hajléktalan kérdést. Az utcán életvitelszerűen tartózkodók kritikus esetben számíthatnak a rendőr járőrök életmentő beavatkozására, egyéb egészségügyi / szociális vonatkozású helyzetekben a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait értesítik.

_DSCF7121A drog prevenció olyan kiemelt fontosságú ügy, melyre külön drog prevenciós előadót nevezett ki a kapitányság Trenkáné Csom Henrietta r.alezredes személyében. A rendőrkapitány után felszólaló szakember ismertette feladatát, mely a gyakorlatban a szülők iskolai tájékoztatását jelenti. Rendhagyó szülői értekezlet keretében megismerteti a szülőkkel, hogy a drogfogyasztásnak milyen jelei vannak, majd azt is, hogy az esetlegesen érintett gyermek milyen rendőrségi eljárásra számíthat. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a drog megelőzés első lépcsőfoka maga a gyermek nevelés. Saját tapasztalataként hozzáfűzte, hogy mivel ezek az iskolai előadások önkéntesen látogathatók, többnyire épp azokhoz a családokhoz nem jut el az információ, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

A közmeghallgatáson az engedély nélküli piaci árusítással, illetve a keletkezett közterületi szeméttel kapcsolatban érkezett kérdés, ezt Böjtös Zoltán, a közterület-felügyelet vezetője válaszolta meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság