A Gőtés-tó rendbetétele – Mondja el a véleményét ön is!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Várja a harmadik kerületiek, a helyi lakosok és természetbarátok ötleteit az óbuda-békásmegyeri Gőtés-tó rendbetételével kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat. A most indult társadalmi egyeztetés javaslatait a közösségi költségvetés forrásaiból valósítják meg.

Sokan kedvelik a harmadik kerületi Gőtés-tó környékét, egyedülálló élővilágát, vadregényes szépségét, ráadásul a helyi ökoszisztémában kiemelt jelentősége van, hiszen hűti is a területet.

Óbuda-Békásmegyer e kis természeti szigete időnként azonban revitalizációra szorul, folyamatos gondozást igényel a zöldfelület minősége. A terület megóvásáért – bár a Gőtés-tó a főváros kezelése alá tartozik – a lakosokkal együtt legklímabarátabb kerületként Önkormányzatunk is igyekezett tenni. Tavaly nyáron figyelemfelhívó táblákon mutattuk be a tó környékén e csodálatos táj egyedi élővilágát, hiszen récéknek, kecskebékáknak, tarajos gőtéknek is kedvelt területe.

A fővárosi önkormányzat által meghirdetett közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete volt 2023-ban a Gőtés-tó infrastrukturális fejlesztése, ami által lehetőség nyílna például a tó körüli park rendezésére, kukák, padok kihelyezésére, a kerítés rendbetételére.

Most Budapest Főváros a helyi lakosokhoz, a természetbarátokhoz fordult, milyen javaslataik vannak a tó fejlesztésére, a környék kedvelői ugyancsak kifejthetik véleményüket arról, milyen funkciókra lenne itt elsősorban szükség, hol legyen közösségi tér, vagy arról, hogy a park melyik részét használhassák a kutyák és melyiket ne, hol legyenek asztalok, padok.

A Radó Dezső Terv keretein belül a legnépszerűbb javaslatokat megvalósítják. Mint a Főváros kiemeli, a javaslatokat háromféleképpen is meg lehet tenni:

  • A helyszínen lévő táblák használatával: írásban és rajzokkal is
  • Egy helyszíni workshopon, amelyet 2024. július 30-án 16:30-tól 18:30-ig tartanak a Mező utca és Hegyláb utca közti pavilonnál
  • A terv honlapján hozzászólásban.

Ez utóbbi lehetőséggel már többen is éltek, többek szerint elsődlegesen tó takarítása, kikotrása lenne optimális. Mondja el a véleményét ön is!

A Gőtés-tó rövid története

 

A Békásmegyer területén található tó körül sok védett állat található. Az 1930-as években a terület egy egészen Csillaghegyig kiterjedő, beépítés nélküli vizenyős rét volt, melynek északnyugati sarkában kis rétegforrás fakadt: a „Békás-forrás”, de „Róka-forrás” néven is említették a régebbi térképek. Az eredeti nagy vizenyős rét mára már csaknem eltűnt, a tó túlnyomó részét viszont 1977-ben feltöltötték. Az építkezés befejezése után a területet nem rendezték, de sajnos mindenféle törmeléket kezdtek a környékére hordani. A vízinövények, az oda települt állatok élőhelye szűkült, végül csak az ELMŰ-telep környékére korlátozott. A kis zöld sziget megmentéséért 1987 óta folyik a küzdelem. 1992-ben sikerült felszámolni az illegális hulladéklerakást, de az élőhely 1994-ben ismét majdnem megszűnt a szennyezés miatt. A Gőtés-tó rehabilitációja Önkormányzatunk, alapítványok, az aktív helyi lakosok, tanárok és diákok segítségével folyamatosan feladat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság