Az erőszak és én – Fotókiállítás az Esernyősben

Hírek Aktuális ügyek Aktuális
Közzétéve:

A #VANKÉPEMHOZZÁ projekt közösségi felhívásból született. Bántalmazásról, erőszakról, kényszerítésről, tehetetlenségről, cserbenhagyásról, hallgatásról és gyógyulásról szólnak azok a képek, amelyeket nők küldtek be a NANE Egyesület fotóprojektjére.

A túlélők saját megélése, kifejezése kerül a középpontba, amit nemcsak képek tömörítenek sűrű egésszé, de a mellettük álló szövegek is megpróbálnak valamiképpen elmondhatóvá, megragadhatóvá tenni.

Az egyesület így kívánt lehetőséget teremteni családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak – akiket gyakran nem hallgat meg a környezetük, nem hisznek nekik, vagy a saját élményeik komolytalanságáról próbálnak meggyőzni –, hogy megoszthassák a tapasztalataikat és az érzéseiket. És persze a menekülésük, a gyógyulásuk, az újrakezdésük történetét.

Ezekből a képekből válogat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjának keretében az Esernyős kiállítása, amely március 27. és április 21. között tekinthető meg.

„A párkapcsolati erőszak nem magánügy. Ez a programunk mottója, és minden egyes kép ezt az üzenetet mélyíti tovább – hangsúlyozta Turgonyi Dániel alpolgármester, a program vezetője. – A kiállítás anyaga nagyon komplexen, nagyon érzékenyen, a maga nehéz sokféleségében mutatja meg a túlélők viszonyát a saját traumáikhoz, és a hangsúly nem azon van, hogy ezt megmutatjuk, hanem azon, hogy végre elmondhatták. Áldozatsegítő kezdeményezésünkkel mi is éppen a tabusítás, a hallgatás betonkemény falait szeretnénk átütni. Meggyőződésünk, hogy egy ennyire személyes, bátor és megrendítő anyag mellett nem lehet csak úgy elmenni. A mi felelősségünk, a mi döntéseink is ott vannak ezekben a képekben, és azt az üzenetet visszük magunkkal haza belőlük, hogy ez mindannyiunk ügye, közös feladatunk kiállni az áldozatok mellett” – mondta Turgonyi Dániel.

A kiállítást március 27-én 17.30-kor Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitja meg, emellett dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Dés Fanni, a NANE Egyesület munkatársa mond köszöntőt.

A megnyitó után két nappal, március 29-én a kiállításhoz kapcsolódva tartjuk az áldozatsegítő program panelbeszélgetés-sorozatának második részét, szintén az Esernyősben 18.00 órától. Művészeket és szakembereket kérdez Turgonyi Dániel az erőszak ábrázolásának nehézségeiről, a művészet eszközeiről és erejéről, a traumafeldolgozás művészet általi lehetőségeiről, többek között Szinetár Dóra színművészt, Hajdú D. András dokumentarista fotográfust és Ferber Eszter művészetterapeutát. Tartsanak velünk, várjuk Önöket szeretettel!

AZ ERŐSZAK ÉS ÉN – FOTÓKIÁLLÍTÁS AZ ESERNYŐSBEN

 

Kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programja és a NANE Egyesület együttműködésének keretében. A #VANKÉPEMHOZZÁ – „Milyen kép jut eszedbe arról, amit átéltél, vagy amit magad mögött hagytál?” fotóprojekt válogatott anyaga mellett a Néma Tanúk néhány piros sziluettje is ki lesz állítva az esemény ideje alatt.

 

Megtekinthető: 2023. március 27.–április 21.

Helyszín: Esernyős Galéria, 1033 Budapest, Fő tér 2.

Megnyitó: 2023. március 27., 17.30

Az eseményt megnyitja: Karácsony Gergely főpolgármester

Köszöntőt mond: dr. Kiss László polgármester és Dés Fanni (NANE)

Az esemény a Facebookon.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, a kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A tárlat szervezésében nyújtott segítségét köszönjük Béres András kultúráért felelős alpolgármesternek.

A kiállítás támogatója a Prop Club (1037 Budapest, Csillaghegyi út 24/B).

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjáról itt talál bővebb információt: obuda.hu/aldozatsegites

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság