Egy életen át cipelték az átélt tragédiák emlékének terhét – Január 18. a budapesti gettó felszabadulásának napja

Hírek
Közzétéve:

A budapesti gettó 1945. január 18-i felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak. Rájuk emlékezünk minden évben január 18-án, az ártatlan halálos áldozatokra és a túlélőkre, akik egy egész életen át cipelték az átélt tragédiák emlékének terhét. Át kell vennünk tőlük ezt a terhet, továbbvinni, majd nekünk is átadni gyermekeinknek, hogy soha ne merülhessen feledésbe.

Akiknek a Duna lett a sírjuk

Először, 1944. november 15-én az úgynevezett újlipótvárosi gettó jött létre más néven a „nemzetközileg védett gettó”, (ennek határait nem jelölték ki). A védettség ellenére a nyilasok folyamatosan razziáztak, raboltak, az embereket a Duna-partra hajtották és agyonlőtték.

A budapesti „nagy” gettó – Európa utolsó, egyben egyik legnagyobb gettójának – a határait megszabó belügyminiszteri rendelet 1944. november 29-én jelent meg. A beköltöző embereknek a Klauzál térre kellett érkezniük, ahol ékszereiket, értéktárgyaikat elkobozták.

Deszkapalánk és fegyveres őrök

A gettóban zömmel idősek embereket és 16 éven aluli gyermekeket helyeztek el. A védett gyermekotthonokból is – a vöröskereszt tiltakozása ellenére – fokozatosan több ezer gyermeket szállítottak át a gettóba.

A cél a még megmaradt fővárosi zsidóság jelentős részének elkülönítése, koncentrált kényszerlakhelyre zsúfolása volt. A gettót magas deszkapalánkkal vették körül, majd lezárták, kapuit fegyveresek őrizték.

Éhezés, járvány, temetetlen halottak

Az összezsúfolt embereknek a vöröskereszt erőfeszítései ellenére is csak napi 700-800 kalória élelem jutott (a kenyérfejadag 15 deka volt), és amikor december végén bezárult a szovjet ostromgyűrű, a helyzet még kritikusabbá vált. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg.

Így érkeztünk el 1945. január 18-ára, amikor a Vörös Hadsereg közeledtére a gettó nyilas őrsége eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak, akiknek többségét a Dohány utcai zsinagóga mellett, tömegsírokban temettek el, az úgynevezett „nagy” gettóban 70 ezer, a „nemzetköziben” 30-35 ezer zsidó ember élte túl az ostromot és a nyilasok rémuralmát, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely adatai szerint.

(Forrás: Szombat Online)

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, e napon itt, a harmadik kerületben mi is megemlékezünk majd, ahogyan minden évben a második világháborús megsemmisítő táborok, a halálmenetek, a munkaszolgát, a gettók áldozatairól, a tragédiájukról, amely valamennyink tragédiája is egyben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság