Élen az energiatudatosságban – 50 százalékot is spórolhatunk a napelemes fejlesztésekkel

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a megújuló energiák használata. Folyamatban lévő és már lezárult intézményi fejlesztéseinket is az energiahatékonyság jegyében indítottuk, milliókat tudunk spórolni ezekkel az átalakításokkal a kerületnek.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy júniusban kezdődhet a Szél utcai bölcsődénk felújítása, amelynek keretében napelemes rendszer telepítésével, korszerű hőszivattyús fűtési rendszerrel lesznek még energiahatékonyabbak az épületek – a bölcsőde mellett az óvoda tetején is összesen 40 kW teljesítményű napelemes rendszer kerül kialakításra. A bruttó 800 millió forintos beruházáshoz – mely várhatóan egy évig tart – 450 millió forintos önrészt önkormányzatunk biztosít.

Ugyancsak az energetikai mutatók javítása volt az egyik célja a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti telephelye megújításának 2023-ban. A padlástér szigetelést kapott, az épület déli homlokzatának külső nyílászárói hővisszaverő fólia került, míg a tetőszerkezet délnyugati felére összesen 100 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettünk.

Az úgynevezett fotovoltaikus rendszer jelentősen csökkenti a rendelőintézet üzemeltetési költségeit: a jelenlegi fogyasztási trendek és optimális benapozottság esetén, a teljes villamosfogyasztásnak 40, de akár 50%-át is fedezheti a bruttó 61 millió forintból megvalósult, az Egészséges Budapest program támogatásával telepített fejlesztés.

Teljes felújításon esett át a korábbi bölcsőde, a Víziorgona utca 8. alatt lévő Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központ, ahol jelenleg is zajlik a napelemes rendszer kialakítása, bruttó 20 millió forint önkormányzati önerőből: 50 kW teljesítményű háztartási méretű kiserőmű épül. Amint a munkálatok befejeződnek, a közműszolgáltató jóváhagyása, s a hálózati rácsatlakozás után máris csökkenhetnek a rezsiköltségek.

Gőzerővel zajlik 450 millió forintnyi önkormányzati önrésszel a Laborc utcai sportpark fejlesztése. A strand és a kiszolgáló helyiségeinek (az öltözők, vizesblokkok) áramellátását részben egy korszerű, új, 50 kW teljesítményű napelemes rendszer fogja ellátni, szintén a fenntartási és üzemelési költségek csökkentésével. Ezen kívül hőszivattyús rendszert is építünk, amely a medence fűtését, a kabinok melegvízkiszolgálását, illetve a sporttelepen lévő, télen felhúzott tenisz sátrak fűtését fogja kiszolgálni. A munkálatok jövő őszig tarthatnak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság