Előadások az Idősek Tanácsán

Hírek
Közzétéve:

Október 30-án tartották az Idősek Tanácsának idei utolsó ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A részt vevőket Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény intézményvezetője, valamint Kelemen Viktória alpolgármester köszöntötte. Az alpolgármester asszony elmondta: az önkormányzat próbál olyan körülményeket teremteni, hogy itt az emberek otthonra találjanak, ezt kívánja elérni az idősek tekintetében is.

A III. kerületben a legfrissebb adatok szerint 126 500-an laknak; ebből a 65 év felettiek száma 27 029 fő. Nemek szerinti bontásban 10 076 férfi és 16 953 nő. A Tanács 2009-es megalakulása óta alapvető missziójának tekinti a kerületben élő nyugdíjas korúak körülményeinek javítását.

Az ülésen több előadást is tartottak. A sort Szente Zsuzsa, a Szent Margit Rendelőintézet ápolás szakmai vezetője nyitotta, aki a szűrések jelentőségéről beszélt az idősek körében. Hangsúlyozta: rendkívüli fontossággal bír, hogy a kerületben nagy népszerűségnek örvendenek az egészségügyi szűrőnapok, hiszen hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt élő idősek egészséges, aktív idős kort éljenek. Hozzátette azt is, hogy szintén nagyon sokan látogatják az ‘Egészséges Ezüstkor’ elnevezésű ismeretterjesztő előadássorozatot is.

Az időseket is érintő városfejlesztési eredményekről az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. intézményvezetője, Czékó Gábor számolt be. Többek között szó esett az elmúlt évek és a közelmúlt eredményeiről, a Heltai Jenő téri Idősek klubjának teljes, valamint a Derűs Alkony Gondozóház és a Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet felújításáról, valamint az Óbuda utcai orvosi rendelő korszerűsítéséről. A folyamatban lévő, illetve a jövőben megvalósuló projektek között megemlítette a Békásmegyeri Piac építését, az Egészséges Budapest programot, amelynek keretében kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, valamint a Szociális városrehabilitációt Békásmegyeren.

A városfejlesztési eredmények után Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója számolt be az aktuális, idősek érdeklődésére is számot tartó programokról, majd dr. Hecsey Pál ügyvéd tartott egy rövid tájékoztatást az Összefogás Óbudáért Egyesület ingyenes jogi szaktanácsadásáról.

Az ülés végén szót kért Dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Idősügyi Osztályának osztályvezetője is, aki gratulált a kerületben folyó magas színvonalú munkához, programokhoz, intézkedésekhez és a jól kiépült intézményi ellátórendszerhez. Mint mondta: fontosnak tartja, hogy az alulról jövő kezdeményezések teret kapnak, az időseket bevonják a fejlesztésekbe, jogi segítséget nyújtanak számukra. Az osztályvezető asszony ezen kívül bemutatta munkájukat, valamint hangsúlyozta a Monspart Sarolta egykori tájfutó által életre hívott Országos Gyalogló Idősklub, valamint a Demencia-akcióterv és a az Idősügyi Nemzeti Stratégia megújításának jelentőségét is.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Szúnyoggyérítés lesz hétfőn a Római parton

Hírek
Közzétéve:

Új életmentő eszközöket kapott a Víziorgona utcai gyermekrendelő

Hírek
Közzétéve:

I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester Budapesten