Gyermekjogok védelme és áldozatsegítés a kerületben– December 10. az emberi jogok világnapja

Aktuális
Közzétéve:

Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünnepeljük. A jeles nappal az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának elfogadására emlékezünk. Az ENSZ közgyűlése 1948-ban kiáltotta ki a nyilatkozatot. Teendőnk azonban nekünk is, ma is, itt is van e jogok védelmében. Önkormányzatunk két kapcsolódó programját is megemlítjük.

Az emberi jogok világnapja emlékeztet minket az emberi jogok egyetemes, oszthatatlan, elidegeníthetetlen, valamint egymástól kölcsönösen függő és egymással összefüggő voltára. Emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy e jogokat nem szabad magától értetődőnek tekintenünk, hanem folyamatosan védeni kell őket.

Különösen aktuális ez, hiszen az Európai Parlament friss tanulmánya mondta ki, hogy az alapvető jogok tiszteletben tartását garantáló felügyeleti rendszer Magyarországon nem független. Pedig e függetlenség elengedhetetlenül szükséges lenne a jogok maradéktalan biztosításához.

Együttműködünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal

„Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.” (Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata 3. cikk)

Mi itt, a harmadik kerületben hisszük, hogy önkormányzatként missziónk saját működésünk részeként e jogokat védeni és érvényre jutásukért küzdeni.

Így immár több mint két esztendeje, 2020. októbere óta szoros együttműködésben dolgozunk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal. Szakértelmükre és széles körű, nemzetközi tapasztalataikra építve közép- és hosszú távú programok kidolgozásába kezdtünk.

A gyermekbántalmazás környezetének összes résztvevőjét igyekszünk megszólítani. A felismeréshez, a jelzéshez és a prevencióhoz kínálunk eszközrendszert az alapítvánnyal való közös munka során.

És szintén az együttműködés részeként minden hónapban lehetőséget biztosítottunk térítésmentes gyermekjogi tanácsadásra és jogsegélyre. December 14-én lesz az idei utolsó alkalom, éljenek a lehetőséggel!

Áldozatsegítő programot indítottunk

Az idei őszön pedig áldozatsegítő programot indítottunk Óbuda-Békásmegyeren. Valljuk, a párkapcsolati erőszak nem magánügy.

„Felkiáltójeleket szeretnénk tenni oda, ahol úgy érezzük, nincs elég ‒ mondta Turgonyi Dániel alpolgármester, a program elindítója és vezetője a vele készült interjúban. ‒ Igyekszünk a következő időben minél több fórumon kihangosítani, hogy a családon belüli erőszak, a párkapcsolati erőszak, a verbális és a fizikai bántalmazás súlyos, tömegeket érintő ügy hazánkban. Hogy mennyire pusztító hatású az egyén, a család és a közösség életére is hosszú távon, illetve halálos áldozatokat is követel. A bántalmazók eszköztára bizony igen széles, és a nem nyilvánvaló jeleket is észre kell vennünk. Emellett fontos tudni, hogy az erőszak a kapcsolat előrehaladtával eszkalálódik, emiatt elengedhetetlen időben beavatkozni, megelőzve a súlyosabb következményeket. A lényeg, hogy tehetünk azért, hogy ezt rendszerszinten visszaszorítsuk, és kötelességünk is tenni.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság