A 100 éves Magda nénit köszöntjük

Hírek
Közzétéve:
Fotó: Benkő Vivien Cher

Báró Győrffy Magdolna 1917. szeptember 17-én született Debrecenben, erdélyi nemesi családban. Magda néni négy testvére közül ketten fiatalon elhunytak, így két lánytestvérével nevelkedett a debreceni Nap utcában. Iskoláit a cívis városban végezte, a Dóczy Leánynevelő Intézetben érettségizett, majd felvételt nyert a Tanítóképzőre, ahol Szabó Magda írónő osztálytársa, cserkésztársa volt. A diákévek élményei az Abigél című ifjúsági regényben is megelevenednek. Magda néni több szakmát is kitanult, ismereteit hasznosítva gyertyagyárat, szappangyárat és vegyi üzemet alapított.

A zene iránti rajongása vezetett el oda, hogy a kisfiúnak, akivel először az iskolaudvaron találkozott, később örök hűséget esküdjön. 1943-ban ment férjhez Domahidy Lászlóhoz a későbbi Érdemes Művész operaénekeshez. Házasságukból egy fiú született, László.

A II. világháború alatt az orosz hadsereg a Nap utcai házukat és a műhelyeket lefoglalta. A háború után vagyonuk nagy részét elvették, a meghagyott üzemek működését ellehetetlenítették.

Fotó: Benkő Vivien Cher

Magda néni édesanyja halála után költözött a család Budapestre. 1965 óta élnek Óbudán. Pezsgő társasági életet éltek a kerületben, gyakran megfordult náluk Darvas Iván, Melis György, vagy Pitti Katalin. A környék szépsége vonzotta a neves művészeket, akik a szomszédos családi házakat sorra meg is vásárolták.

53 boldog házasságban töltött év után 1996-ban Magda néni egyedül maradt, de napjait máig aktívan tölti: gyógytornázik, rendszeresen olvas, TV-t néz, szívesen beszélget, hazai és külföldi rokonokkal állandó kapcsolatot tart.

Fia, ifj. Domahidy László nemzetközi hírű operaénekes – aki folyamatosan jelen van Óbuda kulturális életében és jótékonysági koncerteket ad – odaadóan gondoskodik Róla.

Debrecenből, Kanadából, Ausztráliából érkeztek rokonok, barátok, hogy együtt köszöntsék Magda nénit 100. születésnapja alkalmából.

Fotó: Benkő Vivien Cher

Isten éltesse Magda nénit!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság