Árvízvédelem: okafogyottá vált a népszavazás

Hírek
Közzétéve:

Visszavonta a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött. Korábban két magánszemély adott be a mostani döntés meghozását célzó népszavazási kezdeményezést, melynek a Kúria a múlt héten zöld utat adott.

Mint ismert, a múlt hónapban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata  közvélemény kutatást végeztetett, amely 1004 véletlenszerűen kiválasztott Óbuda-Békásmegyer területén élő 18 éven felüli felnőttkorú személy megkérdezésével történt. Az eredmény szerint a III. kerület lakosságának, 59%-a a parton, míg ebből 43% új nyomvonalon építtetné meg a gátat, megőrizve annak természetközeli állapotát.

Bús Balázs Óbuda polgármestere és Tarlós István főpolgármester egyetértettek abban, hogy a hullámtérben élő emberek és vagyontárgyak megvédése nem lehet vita tárgya. Az új nyomvonal kijelöléséről a Fővárosi Közgyűlés csak később dönt, azonban jó esély mutatkozik arra, hogy a civil szervezetek által is fontosnak tartott közvetlen part menti sáv érintetlen maradjon, és a városvezetés által elsődlegesnek tartott védelmi szempontok is teljesüljenek.

A III. kerület polgármestere egy lapinterjúban a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: egy helyi népszavazásra akkor is 20 millió forint közpénzt kell költeni, ha az érvénytelen. Nem tartom szerencsésnek, hogy 55 ezer ember életét és vagyonbiztonságát érintő árvízvédelemről népszavazás döntsön. A kérdés nem politikai – bár sokan így tekintik – sokkal inkább katasztrófavédelmi és árvízvédelmi szakmai ügy. Nem örülök annak, hogy a kis pártok az országgyűlési választás kampányának játékává akarják silányítani az óbudai emberek életét védő gát kérdését. 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság