BKISZ: Megteremtik a csatornarákötések feltételeit

Hírek
Közzétéve:

Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) nevű projektje keretében a Fővárosi Önkormányzat 2017-2019 években is folytatja a fővárosi csatornahálózat bővítésének munkálatait. A projektben résztvevők a meglévő, döntően lakófunkcióval rendelkező területek szennyvízelvezetését kívánják megoldani a Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatok, valamint Budaörs város együttműködésével.

Csatlakozás a szennyvízhálózathoz

A BKISZ projekt területét az egyesített budapesti központú szennyvízelvezetési agglomerációból Budapest (1 millió 721 ezer 556 lakos) és a csatlakozó Budaörs (28 ezer 950 lakos) területe alkotja. A BKISZ szakaszolt projekt, amely 1. (KEOP támogatási rendszer) szakaszának befejezésével Budapest csatornázottsága csaknem elérte a 100 százalékot, ám továbbra is vannak a fővárosnak olyan területei, ahol nincs közcsatorna.

Elsősorban a peremkerületekben, az új beépítéseknek, övezeti átsorolásoknak köszönhetően alakultak ki olyan körzetek, amelyek szinte teljes egészében csatornázatlanok. Az előzetes felmérések alapján a 2. (KEHOP támogatási rendszer) szakaszban, 2019. június 30-ig további 30-32 kilométer csatorna megépítésével 1500-2000 ingatlan csatlakozhat Budapest szennyvízhálózatához.

Főgyűjtő épül a III. kerületben

A III. kerületben, a BKISZ II. és annak kiegészítő beruházása keretében 18 ezer 650 folyóméter közcsatornát épített ki az Enviroduna Kft. a Fővárosi Önkormányzat beruházásában. Az elkészült házi bekötő csatornák száma 988, amiből 97 ingatlan házi átemelővel csatlakozik a közcsatornához. Ugyancsak a BKISZ II. program keretében került sor a meglévő III. kerületi Bojtár utcai átemelő korszerűsítésére.

A BKISZ projekt részeként épülhet meg a III. kerületi Zsófia utca-Aranyvölgy utcai főgyűjtő, amely az érintett terület szennyvizeit a Pók utcai átemelő telepen keresztül az Észak- Pesti Szennyvíztisztító Telepre vezeti el. A jelenlegi hálózat ugyanis olyan mértékben túlterhelt, hogy a főgyűjtő nélkül nem lehetne új csatornaszakaszokat üzembe helyezni, holott a terület jelentős része még csatornázatlan. A várhatóan 2018 év elején kezdődő kivitelezés 2019. évi befejezése után a kerület lakói remélhetőleg csak a zavartalan szennyvízelvezetést fogják tapasztalni.

A BKISZ VII. program keretében a főgyűjtővel együtt összesen 12 ezer 256 folyóméter közcsatorna kiépítését tervezik. A tervekben 543 gravitációs házi- bekötőcsatorna és 86 házi átemelő szerepel (nyomás alatti közcsatornák és völgy oldali ingatlanok esetében).

A helyi igények kiegészítésével

A főváros belső kerületeinek csatornázottsága ugyan teljes, ám a meglévő hálózat helyenként túlterhelt, a vezetékek elavultak, üzembiztonságukhoz jelentős rekonstrukcióra van szükség. Ezek a rekonstrukciós, tehermentesítő és a vízelvezetés biztonságát növelő fejlesztések az új hálózati elemekkel együtt jelentik a projekt keretében megvalósuló feladatokat.

A beruházások előkészítése a korábbi évek felmérései és tervei alapján kezdhető el, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy az igények és a körülmények változása miatt az eredeti műszaki tervekhez képest indokolt a csatornázandó utcák listájának kibővítése. Erre tekintettel a beruházó Fővárosi Önkormányzat 2016-ban lehetőséget biztosított arra, hogy a csatornázás eredeti terveit az önkormányzatok az általuk jelzett helyi igényekkel kiegészítsék, módosítsák.

A kerületi önkormányzatok feladata volt, hogy felmérjék és az igényekkel, valamint a lehetőségekkel összhangban a beruházó felé jelezzék, mely utcákban és utcaszakaszokon látják még szükségesnek a csatornázást. Ennek során tekintettel kellett lenni a csatornázás finanszírozását biztosító szigorú pályázati feltételekre, vagyis többek között a rendezett tulajdonviszonyokra (közterületek szabályozása) és a megfelelő építési övezeti besorolást előíró szabályokra is. További lényeges feltétel, hogy a csatornázandó ingatlanok rendelkezzenek vezetékes ivóvíz-bekötéssel és fővízmérővel.

A kerületekkel együttműködve

A beruházás sikeréhez a Fővárosi Önkormányzat és az érintett kerületek önkormányzatainak szoros együttműködése és kölcsönös erőfeszítése szükséges. Közös erővel biztosítható, hogy Budapest teljes körű csatornázása a lakosság széles körű megelégedésével folytatódjon tovább.

A BKISZ VI. projektjében a II., a XVII., a XVIII., a XIX., a XXII. és a XXIII. kerület vehetett részt, amely kerületek számos eddig csatornázatlan utcájában épülhet ki a régóta várt szennyvízhálózat. Azok az utcák kerülhettek ebbe a csomagba, amelyek vízjogi létesítési engedélye 2016-ban rendelkezésre állt. A közbeszerzési dokumentáció minőségellenőrzését és a jóváhagyást, majd a lebonyolítást követően a kivitelezés várhatóan 2018 elején kezdődhet el.

Az óbudai tervek elkészültek

A BKISZ VII. programjához a III. kerület mellett a IV., a XI., a XII., a XVI., a XVII., a XVIII., a XXII. és a XXIII., kerület nyújtott be terveket. Azok az utcák kerülhettek ebbe a csomagba, amelyek vízjogi létesítési engedélye legkésőbb 2017 I. félévében rendelkezésre álltak. A közbeszerzés műszaki dokumentációjának összeállítása és a kerületek által benyújtott tervek ellenőrzése folyamatban van.

A projekt keretén belül a III. kerületi Önkormányzat feladata a csatornázásra kijelölt, a korábbi programokból kimaradt utcák csatornázási terveinek elkészítése, a vízjogi engedélyek beszerzése, illetve a kiválasztott utcák egyes szakaszain a Kerületi Szabályozási Tervben szereplő szabályozások elvégzése a kivitelezési munkálatok kezdetéig. A tervek elkészültek, a vízjogi engedélyek rendelkezésre állnak.

A terveket Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata eljuttatta az Enviroduna Kft.-nek. Jelenleg a tervek vizsgálata, hiánypótlása, javítása folytatódik, majd véglegesítésük után kezdi el a Fővárosi Önkormányzat által megbízott Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. a fővárosi csatornázási munkák elvégzésére a közbeszerzési eljárások lebonyolítását. A kivitelezések várhatóan 2019 közepére készülnek el.

Szöveg: Bodzay Zoltán

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság