Július 14. – Hét éve hunyt el Esterházy Péter

Hírek
Közzétéve:

Hét éve hiányzik…

Hét évvel ezelőtt ment el Esterházy Péter, aki nem csak a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja volt, hanem Óbuda büszkesége és lokálpatriótája is. Egyik utolsó műve is a hetes számmal foglalkozott: a Hét utolsó szó is.

Jézus utolsó hét mondata így hangzott:

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” (Lk 23,34). – 2. „Még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23,43). – 3. „Asszony, íme, a te Fiad”; „Íme a te anyád!” (Jn 19,26-27) – 4. „Éli, Éli, lamma szabaktani (‘Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?’) (Mt 27,46; Mk 16,34) – 5. „Szomjazom” (Jn 19,28). – 6. „Beteljesedett” (Jn 19,30). – 7. „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!” (Lk 23,46).

Esterházy Péter nem csupán egy író volt. A műveiben és publicisztikájában rendkívüli érzékenységgel és mélységgel mutatta be a magyar társadalmat és történelmet. Egyedi stílusa, játékossága és humorérzéke által kivételes olvasói élményt nyújtott. Az Óbudához való kötődése pedig tovább erősítette az irodalmi hagyományok és az identitás fontosságát.

Óbuda mindig is szorosan összefonódott Esterházy életével és munkásságával. A város színei, hangulatai és történelmi jelentősége inspirációt nyújtottak az író számára. Óbuda az otthona volt, egy hely, ahol gyökereket vert, és ahonnan merítette az inspirációt az íráshoz.

Esterházy Péter nem csak a műveivel, hanem a személyiségével is sokak szívét megérintette. Őszinte, közvetlen és humoros volt, és mindig kiállt az igazság és az emberi értékek mellett. Többek között politikai és társadalmi kérdésekben is aktív volt.

Az elhunyt író hiányát mind a magyar irodalom, mind pedig Óbuda megszenvedte. Az ő hagyatéka azonban tovább él az emlékezetünkben és a műveiben. Esterházy Péter példája arra ösztönöz bennünket, hogy merjünk kreatívan gondolkodni, kérdéseket feltenni és kiállni azokért az értékekért, amelyek fontosak számunkra.

Esterházy Péterre emlékezve ne felejtsük el értékelni az irodalom és a kultúra erejét, valamint a városok és közösségek szerepét a kulturális identitás formálásában. Tiszteljük meg az író emlékét és művészetét azzal, hogy továbbra is tápláljuk a magyar irodalmat, és ápoljuk az Óbuda iránti szeretetünket és tiszteletünket.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság