„Nagyon remélem, hogy tudunk tanulni a fáktól” – „Óbuda fája 2023” táblát kapott

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Már harmadik alkalommal hirdethettük ki az Óbuda Fája címet, amelyet idén egy, az Idősek Klubja (Meggyfa utca 33.) kertjében díszelgő terebélyes platánfa kapott. A legklímabarátabb díjat elnyert kerületként célunk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a fák esztétikai, ökológiai, egészségügyi és gazdasági szempontból egyaránt hatalmas értékkel bírnak.

Az ünnepélyes táblaavatón Burján Ferenc Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos érték a kerületben a környezettudatosság, és ehhez hozzájárul az Idősek Klubjának közössége is, hisz óvják, védik gondozzák a környezetükben lévő fákat.

Borsosné Urbányi Eszter kertészmérnök a felavatáson mesélt a platánfa jellegéről: „bár látható rajta pár sérülés, seb, ez nem azt jelenti, hogy tönkremegy, ez a fa nagyon szilárd, sok ideig tudja magát gyógyítani, elzárja a sebeket, benövi sebszövettel a hegeket. (… ) A felületi sérülésektől függetlenül még ugyanúgy el tudja látni a funkcióját. A fa az állandóságot jelképezi, mert ezeket a sebeket mindig kinövi, mindig megújul. Egy helyben kell állnia, ebben a helyzetben alkalmazkodnia a körülötte lévő klímaváltozáshoz,  különböző rovarkárosításokhoz, ahhoz, hogy a talajvízszint csökkent az országban. Ezek a fák csodálatosak, tudnak alkalmazkodni, sokkal több gyökérzetet növesztenek és arányban tartják a gyökérnagyságot a lomkorona nagysággal, minden elkövetnek, hogy ezen a helyen a legtovább tudjanak létezni. Nagyon remélem, hogy tudunk tanulni a fáktól, s tudjuk ezt a tudást hasznosítani.”

A nyertes fa nemcsak a megtisztelő „Óbuda fája 2023” címet viselheti, hanem faápolási vizsgálatban és kezelésben is részesül.

Önkormányzatunk helyi szinten az országban elsőként indította el két évvel ezelőtt az Óbuda fája programját és a nagy sikerre való tekintettel jövőre is indulhatnak kedvenc fáink ezen a megmérettetésen.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság