Óbuda fája 2023 – idén is szavazhatunk a kerület legszebb, legfontosabb, legbecsesebb fájára!

Hírek Aktuális ügyek Aktuális Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer, mint a legklímabarátabb kerület tekintélyes „zöldvagyonnal” rendelkezik, a fák száma itt az egyik legmagasabb a fővárosban. Önkormányzatunk helyi szinten az országban elsőként indította el két évvel ezelőtt az Óbuda fája programját és a nagy sikerre való tekintettel idén is indulhatnak kedvenc fáink ezen a megmérettetésen.

A céljaink változatlanok:  szeretnénk felhívni a figyelmet a harmadik kerületben a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, szerepére, védelmére. A harmadik kerület zöldítése, fenntartható, klímatudatos működtetése, további fásítása az önkormányzat egyik legfontosabb törekvése – e célok azonban mit sem érnek az itt élők együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül. Egy-egy ilyen megmérettetés remek alkalom arra is, hogy kisebb-nagyobb közösségeket még szorosabbra fűzzön és a lakókörnyezetük kivételes természeti csodáiért együtt álljanak ki az itt élők.

Idén a Főkertészi Iroda közreműködésével 7 fát indítunk az Óbuda fája 2023 címért, amelyre május 29-én 8:00 órától  június 30-a 12:00 óráig online lehet leadni a szavazatokat.

A szavazatot IDE KATTINTVA lehet leadni!

Óbuda fája 2023 jelöltjei

1. Kaliforniai gyantásciprus – Calocedrus decurrens – Táncsics u 16.

Ez a különleges, ritkán előforduló növényfajta egy öt emeletes társasház fölé magasodik. Karcsú kúp alakjával és örökzöld lombjával messziről kitűnik az utca többi fája közül. Aki a Táncsics Mihály utcai futókörön edz találkozhat vele az emelkedő tetején. Gyökérzetét egy magas, épített támfallal védik a talaj lemosódásától. Törzse közel 70 cm átmérőjű és vörös kérgén különlegesen szép barázdák futnak. Toboz termése is nagyon szokatlan csillag formájú. (Minket egy csillagánizsra emlékeztet. Ön milyennek látja?)

2. Juharlevelű platán- Platanus x hispanica –  Idősek Klubja, Meggyfa utca 33.

A gondosan ápolt, virágos pihenőkertben nagy termetével árnyékot ad ez a magas és terebélyes platánfa. Valószínűleg két fa összenövésével, vagy egy törzssarj megerősödésével keletkezett, együttes törzsátmérőjük közel 130 cm, magasságuk 18 méter körüli. Az idős fa törzse zöldell a mohától és kékes színben játszik a zuzmóktól, amely azt jelzi számunkra, hogy a levegő minősége megfelelő, nem szennyezett.

3. Juharlevelű platán – Platanus x hispanica, Lajos u 123.

A Goldberger Textilipari Múzeum melletti parkban több platán között ez a példány egy érdekességgel emelkedik ki a fajtársai közül: különleges lefutású a törzse, olyan mintha szoknyát viselne. A tölcsér alakú gyökérnyak bizonyára rejteget valamit a föld alatt! Talán csak egy betondarabot nőtt körbe, ami a lakóházak építése során a talajban maradt, de ebből is látható a fák sokféleképpen tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz, a maguk lassú módján!

4. Prunus serrulata ’Kanzan’- Japán díszcseresznye – Aquincum hotel hátsó kertje, Lajos u. 168.

A japánoknak külön szavuk is van ennek a fának a virágára: Sakura. Számukra a cseresznyefa virágzása jelentéssel bíró szimbólum. A pozitív jelentés szerint szerencsét hoz, a megújulást, a szépséget látják benne, miszerint az élet rövid, de szép, pont, mint a cseresznyefa virágzása. A ’Kanzan’ díszcseresznye nem túl nagyra nővő díszfa, amelynek sötétrózsaszín virága tömve telt, egészen dúsan ellepi a fát, gyönyörű tavaszi látványt nyújtva. Ez a fa 35 cm törzsátmérőjével egyidős a hotel építésével, több mint 30 éves!

5. Vadgesztenye – Aesculus hippocastanum, Szent Péter és Pál Templom, Óbudai u. 9.

Bokréta fa a vadgesztenye népies neve, amely igen kifejező óriási bugákban nyíló vajszínű virágaira. A versenyző fák között az egyik legkorosabb és egyben a legimpozánsabb indulója több mint 110 éves! Számos esküvőnek és temetésnek tanúja lehetett, láthatta a kiskockaköves utcából az Árpád híd épülését is.

Mit ad nekünk egy ilyen koros fa számokkal kifejezve? A korona aktív lombfelülete (ha az aknázómoly nem ritkítja meg) 1140 m2, ezzel 138 kg széndioxidot köt meg, 153 kg oxigént termel, 1058 kg port köt meg és 11 060 liter vizet párologtat egy vegetációs időszakban! Hány növendék fával tudnánk ezt az ökológiai szolgáltatást pótolni és ez mennyibe kerülne? Ezt fejezi ki a fa számított értéke, ami 7,3 millió forint. (MFE, Faérték applikáció)

6. Platanus occidentalis- Nyugati platán, Szent Péter és Pál templom nyugati sarka, „Óbudai Polgárok Emlékmű”, Óbudai u.

Aki az Árpád hídra felhajtva jobbra tekint, az egy 120-130 éves juharlevelű platánfát láthat! A platánt előszeretettel ültették a 17. századtól kezdve díszfaként, mivel ellenálló, jól tolerálta az akkori városi körülményeket, kevés természetes kártevője és a terebélyesre nővő fája jól tűri a metszést. A nagy lombozata ellenére átengedi a fényt, formás koronája, szép, lapjával hámló kérge jellegzetes. Ez az széles ikersudaras törzsű példány remélhetőleg még sokáig árnyat ad a hangulatos Óbudai utca macskaköves öblének.

7. Magyar kőris – Fraxinus angustifolia ’Danubialis’ – Csemete utca 5.

Aki szeret egy árnyas fa alá beülni egy nyári hűsítőre, az biztosan értékeli ezt a fiatal kőrist! A kis utca egyetlen nagy fája közvetlenül a terasz fölé vet árnyékot, formás koronája még sokat nőhet, akár a 20-30 méteres magasságot is elérheti! (… drukkoljunk neki!)

A nyertes fa

A győztes fa elnyeri a megtisztelő Óbuda fája 2023 címet, táblát kap, amelyet ünnepség keretében helyezünk el közvetlenül a fa közelében.

A főkertészünk részletesen fogja ismertetni a győztes fával kapcsolatos összes tudni- és tennivalót, emellett szeretnénk, ha egy örökbe fogadó közösség is vállalásokat tenne a nyertessel kapcsolatban.

A győztes jutalma:

  • faápolási vizsgálat – vizuális felmérés, szükség szerint ápoló metszés
  • kezelés, faápolás, növényvédőszeres injektálás
  • információs tábla
  • az obuda.hu-n, az Óbuda újságban és az Óbudai Anzikszban való megjelenés

Közös érdekünk a természetvédelem és a környezeti értékeink megóvása! Tegyünk együtt a lakókörnyezetünk kivételes természeti csodáinak megőrzéséért!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság