Nem értünk egyet a védőnői szolgálat államosításával – Nyári testületi ülés

Hírek Aktuális ügyek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Önkormányzatunk nem ért egyet a hungarikumnak számító védőnői szolgálat felszámolásával, kérjük, ne vezényeljék el védőnőinket a kerületből és fizessék ki számukra az önkormányzat által biztosított juttatásokat, döntött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat. Emellett az ukrajnai agresszióval kapcsolatban is tett javaslatot testületünk.

Új városkép

Önkormányzatunk hosszas folyamat részeként módosította az építési szabályzatát. Jelen módosítás a lakossági vélemények bekérését követően az állami főépítész javaslatait tartalmazza.

Önkormányzatunk módosította városképi rendeletét is. Ebbe új szabályozásként bekerültek a mikromobilitási pontok, a csomagautomaták és a nagyobb mennyiségű napelemek elhelyezése, mert az eddigi szabályozásokban nem voltak egyértelműek a napelempark és napelemes erőmű, valamint az ezzel kapcsolatos fogalmak.

Sajnos egyre nagyobb problémát jelentenek a leginkább már csak reklámhordozóként létező utcai telefonfülkék. Az új szabályozás értelmében csak ott lehet telefonfülke, ahol nem csökkenti jelentősen a járdafelületet.

A kerületi védőnői szolgálatról

A júniusi ülésen a leghangsúlyosabb téma a védőnői szolgálat átvételével kapcsolatos döntési sor volt. Mint ismeretes, az állam elvette az önkormányzatoktól és ezzel megszüntette a hungarikumnak számító önálló magyar védőnői szolgálatot. Elhangzott, hogy az átvétel veszélyezteti a további működést.

Önkormányzatunk a törvényi kötelezettségét teljesítette, a jogszabályban kötelezően előírt vagyonátadást cikkelyezte, ugyanakkor kifejezte, hogy az államosítással nem ért egyet, és kérte az államot, hogy az önkormányzatunk által a védőnők számára biztosított plusz juttatásokat maradéktalanul biztosítsa továbbra is. Rendkívül aggályosnak tartja önkormányzatunk, hogy a kerületben dolgozó védőnőket elvezényeljék kerületünkből, vagy más munkára vezényeljék át őket, éppen ezért kifejezetten kértük, hogy ezt ne tegyék!

Az étkezési térítési díjakról

Döntést hoztak a képviselők az étkezés térítési díjakról is. Sajnos az 50 százalékos élelmiszerinfláció jelentős mértékben megemelte a közétkeztetés terheit, de önkormányzatunk tartja magát ahhoz, hogy jelentős forrásokkal hozzájárulunk a kerületi gyermekek közétkeztetéséhez. Ennek értelmében a kerületi intézményekbe járó gyermekek közétkeztetési díjai messze nem az élelmiszerinfláció mértékében változnak meg. A napi étkezés összege óvodákban 530 forint (nem kerületi gyermekek esetében 665 Ft), alsó tagozaton 685 Ft (nem kerületi gyermekek esetében 840 Ft), felső tagozatban 700 forint (nem kerületi gyermekek esetében 870 forint) lesz.

Önkormányzatunk döntött a 2023/2024-es nevelési év óvodai csoportbeosztásáról. Ennek értelmében 889 új gyermek érkezik az óvodáinkba. Intézményeinkre az alacsony, az átlagosan 21 fős csoportlétszám jellemző. A törvényi előírásokhoz képest lényegesen több gyógypedagógust és fejlesztő pedagógust alkalmazunk, akiknek a munkabérét teljes egészében önkormányzatunk állja. Az állam helyett is emeltük dolgozóink bérét, idén 30.000 forintra emeltük javaslatunkra a korábban bevezetett óbudai pótlék összegét.

A kerületben nagy sikerrel működő OVI PLUSZ programot kiterjesztette Önkormányzatunk az Óbudai Meseerdő Óvodában és az Óbudai Almáskert Óvodában a már meglévő programok mellett.

Új fejlesztésekről is döntöttünk, ennek részeként Mátyáshegyi úton forgalomcsillapítási munkálatokat fogunk végezni.

Gyermekszakrendelőnkről

Önkormányzatunk átlátható pályázatot írt ki közösségi kerékpárkölcsönző támogatására. A korábbi pályázat lejárt, a közösségi kerékpárkölcsönző működésének köszönhetően önkormányzatunk sok kerületi lakos közösségi kerékpározását támogatta és támogatni is kívánja, éppen ezért az új időszakra is pályázatot ír ki.

Döntöttünk arról, hogy a Csobánka téri rendelőintézetből 5 házi gyermekorvosi rendelő az Önkormányzatunk által épített Gyermekszakrendelőbe költözik, ahol végre méltó helyet kapnak az iskolaorvosok is.

Polgármesteri keretből támogatást nyújtunk a Veres Péter Gimnázium alapítványának.

A háborúról és a békéről

Az országos politikai üzeneteihez hasonlóan, a III. kerületi Fidesz-frakció itt is beterjesztette az általuk békepártinak nevezett országgyűlési nyilatkozatot. Dr. Kiss László polgármester hangsúlyozta, hogy az országos politikai vitáknak nincs helye az óbudai képviselőtestületi ülésen. Ezért módosító indítványt tett, amelyet el is fogadott a testület – teljes szövege cikkünk végén olvasható.

Képviselő-testületünk az Oroszország és Ukrajna között 491 napja zajló háborúval kapcsolatban a következő megállapításokat teszi:

1. Elkötelezettek vagyunk a béke mellett! Azt várjuk el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járhatnak.

2. Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez.

3. Sajnálatosnak tartjuk, hogy Magyarország kormánya ugyan békéről beszél, de Oroszország agresszióját támogatja, hiszen az Oroszországgal kötött gázpaktum következtében a magyarok által túl drágán vásárolt gázból is finanszírozzák az orosz fegyvereket.

4. A civil- és egyházi közösségek és számos önkormányzat a háború kirobbanása óta Magyarország rendszerváltás utáni történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és  hajtja végre. Támogatjuk, hogy Önkormányzatunk az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal a háború egész időtartalma alatt együttműködjön a Rozgonyi Piroska utcai vendégház felhasználásával a háborús menekültek ellátása érdekében.

5. Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Már eddig is sokan adták az életüket a háborúban, miközben jelenleg is zajlik a sorozás annak érdekében, hogy további kárpátaljai férfiakat vigyenek a frontvonalba.

6. Felszólítjuk a Kormányt, hogy mindent tegyen meg a béke előmozdítása érdekében, továbbá a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak olyan állásfoglalásoktól, politikai akcióktól, amelyek károkat okoznak Magyarországnak, vagy Hazánk háborúba sodródását eredményezik.  Tesszük ezt azért, mert a háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek életébe kerülhet, éppen ezért csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életet menteni!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság