„Nem számít, hogyan esel el, az számít, hogyan állsz fel.” – Ukrán fotóművésznő kiállítása nyílt az Esernyősben

Hírek
Közzétéve:

Ludmila Azarova ukrán fotóművész „It’s me” című kiállításának az Esernyős Galéria ad otthont. A művész és alkotó társa, Larysa Pyliaieva, a szintén ukrán coach-pszichológus úgy döntöttek, a tárlatot az ukrán nőknek ajánlják. A kiállítás augusztus 28-ig látható.

„A holnap eredményeinek csak a mai kételyeink szabnak határt. Nem számít, hogyan esel el, az számít, hogyan állsz fel,” üzeni nekünk Nastia Ukrajnából.

Ez vagyok én!

Az It’s me azaz Ez vagyok én! című kiállítás portréin szereplő szlovákiai, csehországi, lengyelországi, ausztriai, magyarországi és ukrajnai nők ugyanis nem csupán modellt álltak a fotóművésznek, hanem üzeneteiket is megfogalmazták az önkifejezésről, az önazonosságról, gondolataikat a látogatók a fényképek alatt olvashatják. Hiszen a fotóprojekt célja, hogy a 40 év feletti nők természetes szépségének és egyediségének tudatosítását ily módon is szolgálja.

A kiállítás szerda esti ünnepélyes megnyitóján Victoria Kolosova ukrán énekesnő egy híres ukrán dallal üdvözölte a megjelenteket. Victoria Kolosova 2019-ben települt át Magyarországra, és énektudását azóta az ukrán kultúra szolgálatába állította: rendszeres fellépője az Ukrán Országos Önkormányzat rendezvényeinek.

Tesszük a dolgunk, segítünk

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az ukrán nemzetiségi önkormányzatunkkal együttműködve a hazájukból elmenekülni kényszerült ukrán családoknak nyújt otthont, és a kerületünkben élő ukrán gyermekeknek nyári napközis tábort szervezünk, hogy a vakáció idején inspirálódjanak, kikapcsolódjanak és érezzék törődésünket. Mindezért önkormányzatunkat és a megsegítésben résztvevő munkatársaimat méltatlan támadás érte – mondta köszöntőbeszédében dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – De mi valljuk, egy önkormányzat akkor teszi a dolgát, ha a bajba jutottakon segít, az országukból elüldözötteknek otthont nyújt, akármilyen nyelven is beszélnek. A művészek pedig alkotásaikkal most arra emlékeztetnek minket, hogy mindketten minden másodpercben szintén teszik a dolgukat, köszönjük nekik ezt a kiállítást.”

Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője kiemelte az ukrán nők erejét és hajthatatlanságát, akik a háborús körülmények között nemcsak családot építenek, gyermeket nevelnek és dolgoznak, hanem gyakran meg is védik Ukrajnát a fronton az orosz agresszorral szemben. És arról is beszélt a hallgatóságnak, hogy Oroszország számos háborús bűnt követett el az ukrán civil lakosság ellen, köztük nők ellen.

Nők, akik őszintén vállalják önmagukat

„A nők esélyegyenlősége számomra a 150. születésnapját ünneplő Budapest főpolgármester-helyetteseként és személy szerint is kulcsfontosságú – mondta köszöntőjében Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. – És ehhez a kívánt egyenjogúsághoz az első lépés a nők láthatóvá tétele, miden szerepükben, ahogy ez a kiállítás is teszi.”

Pataki Ági filmproducer, modell megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a fotókon szereplő nők valamennyien őszintén vállalják önmagukat. És mindezzel lebonthatnak korlátokat és száműzhetnek előítéleteket.

„Jogunk van ahhoz, hogy ukránok legyünk”

„Figyelve a női szépség varázsát a fotózásokon, olvasva az üzeneteket, amelyeket nők írnak a korukról és az érzéseikről, érezhető, hogy 40 után a nők gyakran keresik a harmóniát, és gondolkodnak a belső szabadságról: ki vagyok én, hová tartok, boldog vagyok-e, min szeretnék változtatni? – mondta köszöntőjében az alkotó Ludmila Azarova fotóművész. – Mi, ukrán nők, kettős értelemben éljük meg ezeket az érzéseket, nemcsak a belső szabadságot kell éreznünk, hanem a külső szabadságot is!”

A fotóművész alkotótársa, Larysa Pyliaieva coach-pszichológus pedig arról beszélt, hogy a különböző nemzetiségű nők nagyon különbözőek, egyediek a szépségünkben, de a legfontosabb emberi vonásaikban mindannyian nagyon hasonlítanak: szépséget és szeretetet hoznak, és békét kívánnak mindenkinek! És hozzátette: „Mi, az It’s Me fotóprojekt szerzői ukránok vagyunk, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a kiállítást az ukrán nőknek szenteljük, hiszen a mai körülmények között bizonyítjuk az egész világnak, hogy jogunk van az önmeghatározáshoz, jogunk van ahhoz, hogy ukránok legyünk.”

Torokszorító történetek, gondolatok

Az ukrán és a magyar köszöntőbeszédek fordításában Kurtyák Szlobogyán Csilla tolmács és műfordító volt segítségünkre. A megnyitó ünnepség alatt tolmácsunknak a professzionális fordítását néhányszor meg kellett szakítania – amikor elcsuklott hangja, és a sírás visszatartásával küszködött az ukrán nők helyzetéről szóló, megrázó részletek közvetítésekor.

Köszönjük Kurtyák Szlobogyán Csillának az áldozatos munkáját és azt is, hogy kitartott az olykor megrendítő tapasztalatokat hozó projekt mellett. Victoria Kolosova művésznőnek szintén hálásak vagyunk a közreműködéséért, a megnyitó ünnepség zárásaként ismét meghallgathattunk egy ukrán dalt az ő előadásban.

Az It’s me kiállítás augusztus 28-ig látogatható az Esernyős Galériában (1033 Budapest, Fő tér 2.).

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság