Pethe Ferenc téri munkálatok a látványtervtől a kivitelezésig

Hírek
Közzétéve:

A Pethe Ferenc téren jelenleg a városfejlesztési munkálatok utolsó fázisa zajlik, a hozzánk érkező problémák orvoslására a központi helyen lévő tér új látványelemekkel gazdagodik. A változtatásra azért volt szükség, mert egyrészt – lakossági visszajelzések alapján – a tér napos időben túl forró volt és nem volt alkalmas az ott tartózkodásra, másrészt sokan kifogásolták, hogy a tér padjait főként hajléktalanok foglalták el.

A felsorolt problémák mellett az esti órákban a generációk közti feszültségek (kamaszok-idősek-kisgyerekesek) is nehezítették az ott lakók életét, és mindehhez hozzájárult, hogy a szökőkút igen megbízhatatlanul működött, így az inkább egy nagyobb szemétgyűjtőre hasonlított, és a tér hűtését egyáltalán nem szolgálta.

Első körben az a javaslat fogalmazódott meg, hogy fákkal kellene a teret is beültetni, azonban a közművek, különösen az itt futó távhő gerincvezeték miatt, tilos fát ültetni, sőt, a kertészmérnök álláspontja szerint nem is érdemes, mivel a téli időszakban akkora hőterhelés éri így a gyökereket, hogy kiszáradnának a fák.

Így született meg a döntés a napvitorlák építésére, ami urbanisztikai szempontból is megoldhatja a térhasználat megváltoztatását. A TÉR_KÖZ pályázat lényege, hogy a megvalósuló beruházások közösségi tereket hozzanak létre. Az oszlopsor, amellett hogy egy árnyékoló rendszer, teljesen megváltoztatja a tér használatát. A Pethe Ferenc tér nem csak a hőség miatt nem alkalmas közösségi találkozásokra, hanem kitettsége miatt is. Az alapvető emberi tulajdonság az, hogy a nagy nyílt terek szélén helyezkedünk el és elkerüljük a nyílt hely közepén való társaságot. A pergola oszlopsora – bár magából a járófelületekből igen keveset vesz el, látványa egy téralkotást hoz létre, tagolja a teret, amely lehetőséget fog adni kisebb találkozások, beszélgetések, társaságok kialakítására.

Ami a látványtervet illeti, azon eredetileg vékonyabb oszlopok szerepelnek, mivel azokat a koncepcióterv alapján készítették el. Az arányok figyelembevételével a látványterven kb. 10 cm átmérőjű tartóoszlopok láthatók. A kivitelezési tervezés fázisában a szabványoknak való megfelelés miatt az oszlopok 22 cm átmérőjűre lettek méretezve, 4 mm falvastagsággal. Ennek oka, hogy a szerkezetnek nem teherhordó funkciót kell ellátnia, hanem a szabványok szerinti szélterhelést kell elviselnie. Statikai okokból tehát szélesebb oszlopra volt szükség.

A napvitorlák felszerelése  a napokban befejeződött. A párakút tesztüzeme lezajlott, még az időjárás vezérlő beszerelése van hátra, hogy téren a munkák befejeződjenek.

 Összességében elmondható, hogy a Pethe Ferenc terét sokfelé tagoló oszlopsor teljesen megváltoztatta annak térérzetét, ami sok itt lakót érzékenyen érintett, mindannak ellenére, hogy a terveket a többség ismerte. Bízunk benne, hogy az árnyékolás és a párakút együttese változást fog hozni a térhasználatban, és talán a mostani sokkszerű érzéseket tápláló ellenállás mellett a kialakítás hasznosságát és szépségeit is felismerik az itt lakók.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság