Speciális nevelésű igényű gyermekekről tartott továbbképzést a Hintalovon Alapítvány az Óbudai Meseerdő Óvodában

Hírek
Közzétéve:

Továbbképzésre használta legutóbbi nevelés nélküli munkanapját az Óbudai Meseerdő Óvoda. Az integráló intézményként működő létesítmény dolgozói a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársainak interaktív szakmai előadását hallgatva erősíthették meg tudásukat az SNI-s gyermekekkel való foglalkozás témájában.

Hogy mit is jelent pontosan ez az utóbbi években rengeteget használt fogalom? Nos, SNI-snek azt a gyermeket tekinthetjük, aki – mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékosság okán – egy szakértői bizottság véleménye alapján különleges bánásmódot igényel. Ezeknek a gyerekeknek a kezelése, integrálása pedig komoly kihívások elé állítja a velük kapcsolatba kerülőket, legyenek azok gyakorlott vagy kezdő pedagógusok, netalán az egyazon közösségben megforduló társak, azok szülei, hozzátartozói.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Alapítvány közötti, évek óta tartó együttműködés keretében a gyermekjogi szervezet különféle témakörökben segíti folyamatosan a harmadik kerületi lakosokat és az itt dolgozó szakembereket, így a mostani előadás tökéletesen illeszkedett ebbe a folyamatba. Az SNI-s gyerekekkel kapcsolatos mindennapok kihívásairól szóló, de szerteágazó hatásokat is vizsgáló programon az óvodapedagógusok mellett a fejlesztők és a dajkák is részt vettek, az ő gyakorlati tapasztalataik nagy hangsúlyt kaptak a párbeszédben.

Öröm volt látni, hogy az óvodai munkatársak milyen elkötelezettek a szülőkkel való együttműködés kérdésében, illetve a gyerekek jóllétének biztosításában, mint ahogy az is szívet melengető volt, hogy nem csupán a problémás helyzetekről, de a jól működő megoldásokról, gyakorlatokról is sok szó esett ezen a délelőttön. Mert abban az összes résztvevő egyetértett: minden kihívás egy lehetőség is egyben arra, hogy könnyebbé tegyük ezeknek a sok szempontból különleges emberpalántáknak az életét.

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság