Támogatás a kerületi nyugdíjasoknak és gyermeküket egyedül nevelőknek ‒ Február 20. a társadalmi igazságosság világnapja

Hírek
Közzétéve:

Immár 17 éve február 20-án a társadalmi igazságosság napját ünnepeljük világszerte. És ez alkalom arra is, hogy ránézzünk, a világnap egyik célja, a szociális védelemhez való jog biztosítása érdekében mit tehet, mit tesz önkormányzatunk kerületi közösségünkben.

A társadalmi igazságosság alapelve a békés és virágzó együttélés a nemzeteken belül és között. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2007-ben nyilvánította február 20-át a társadalmi igazságosság világnapjává.

Jog a szociális védelemhez

Az ünnepnap törekvése többek között, hogy felhívja a figyelmet, a megkülönböztetés minden formája elfogadhatatlan. Ennek érdekében tilos minden diszkrimináció: nemi, életkori, faji, etnikai, vallási vagy kulturális alapon történjen az.

Az ENSZ kapcsolódó nyilatkozatában kimondja többek között, hogy mindenkinek joga van a munkához és a szociális védelemhez minden megkülönböztetés nélkül. A szervezet Közgyűlése felszólította a tagállamokat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg e jogok érvényesüléséért, a szociális helyzet javításának, a szegénység felszámolásának és a szociális jólét megteremtésének érdekében.

Óbudai Megbecsülés Program

A társadalmi igazságosság világnapja alkalmából összegyűjtöttük, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a szolidáris és az egyenlőségen alapuló közösség építése mellett elköteleződve milyen intézkedéseket hozott ennek támogatására. Íme két legfrissebb projektünk:

Az évek óta tartó magas infláció és élelmiszerárak miatt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elindította eddigi legnagyobb szociális támogatási akcióját: az „Óbudai Megbecsülés Programot”. Ennek keretében a harmadik kerületben lakó 65 év feletti nyugdíjasoknak 10 ezer Ft értékű vásárlási utalványt adunk minden évben.

A gyermekek és családok szociális biztonsága érdekében folytatjuk a „Nem vagy egyedül” akciónkat. Ezzel a támogatással – ismét vásárlási utalvány osztásával – segítjük a gyermeket egyedül nevelőket. Továbbra is az a célunk, hogy a magas infláció és az elszabadult élelmiszerárak okozta terheken enyhítsünk a kerületi piacokon felhasználható utalványokkal.

Ingyenes jogsegély-szolgáltatások

Régebb óta futó áldozatsegítő programunk keretében ingyenes jogsegély-szolgáltatást indítottunk bántalmazás elszenvedői számára. Azokat, akik családon belüli erőszak áldozatává váltak, és jogi segítségre van szükségük, szakemberek várják.

Szintén folytatjuk ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadásunkat. Emellett a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal együttműködésben többféle lehetőséget biztosítunk térítésmentesen az itt élőknek és az itt dolgozó szakembereknek, hogy a gyermekek biztonságát, védelmét érintő kérdésekben minél tájékozottabbak legyenek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság