Talajterhelési díj

Talajterhelési díj számlaszám: 12001008-00113122-00100001

A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény értelmében talajterhelési díj került bevezetésre, melyet kerületünkben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 51/2004. (XII.22.) számú rendelete szabályoz.

1. Kit terhel talajterhelési díj fizetési kötelezettség?

A rendelet értelmében főszabály szerint talajterhelési díj fizetésére kötelezett az a kibocsátó, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve a zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.

2. Mi az alapja és mennyi a mértéke?

A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerint locsolási felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj alapja, az egységdíj valamint a III. kerület közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó (melynek értéke a 33/2000.(III.17.) Kormányrendeletet figyelembe véve: 1,5) határozza meg.

Az egységdíj mértéke 1.200 Ft/m3.

3. Hogyan lehet bevallást tenni?

Adózó a tárgyévet követő év március 31-ig köteles bevallást tenni a mellékelt nyomtatványon (melyet az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani), illetve a díj összegét az Önkormányzat talajterhelési díj számlájára befizetni.

Az űrlapok magánszemély adózók esetében benyújthatóak személyesen az Ügyfélszolgálati Irodán (1033 Budapest Harrer Pál utca 2.) ügyfélfogadási időben, vagy postán a Budapest III. Kerület Polgármesteri Hivatal Adóügyi Főosztály 1034 Budapest Zápor utca 27. címen, valamint az E-önkormányzat portálon keresztül.

Gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók számára a bevallások törvényileg kötelezően az E-önkormányzat portálon keresztül nyújtandók be. (Az elektronikus ügyintézés módjáról további információkat itt talál.)

Az alábbi dokumentumokat magánszemélyek használhatják papíralapú beküldésre. Gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók számára az adatbejelentések törvényileg kötelezően az E-önkormányzat portálon található elektronikus űrlapokon nyújtandók be! Ezen rendszert a magánszemély adózók is használhatják, azonban számukra ez nem kötelező, csupán választható lehetőség. További tudnivalók az elektronikus ügyintézésről itt.

Talajterhelési díj bevallás

KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZŐK:

Ambrus László (ellenőrzési ügyintéző)
Telefon: +36 1 436 7189