„Van a magyar politikai beszédben egy toposz: a négy fal között” – Megnyílt az Esernyősben Az erőszak és én című kiállítás

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Március 27-én megnyílt az Esernyős Galériában Az erőszak és én című kiállítás, amely Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programja és a NANE Egyesület közötti együttműködés keretében valósult meg, Horgas Péter tervező-dizájner közreműködésével. Köszönjük, hogy velünk tartottak a megnyitóeseményen, a kiállítás április 21-ig tekinthető meg.

Halmai Róbert, az Esernyős ügyvezető igazgatója köszöntötte elsőként a kiállítás résztvevőit, majd kérte fel meghívott vendégeinket, hogy mondják el köszöntőbeszédüket, illetve nyissák meg a kiállítást.

dr. Kiss László polgármester

Dr. Kiss László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy amióta Turgonyi Dániel alpolgármester egy évvel korábban egyeztetésre hívta, hogy indítson az önkormányzat áldozatsegítő programot párkapcsolati és családon belüli erőszak áldozatai számára, valamint a velük kapcsolatba kerülő szakembereknek, számtalanszor merült fel a kérdés, hogy van-e feladata, dolga ebben az önkormányzatnak, „hivatalosan szerepel-e az önkormányzat feladatlistáján” ez a szerepvállalás. A válasz, fogalmazott a polgármester, ott áll a program tájékoztató kiadványának címoldalán is: „a párkapcsolati erőszak nem magánügy”.

Az erőszak és én kiállítás

Ebben a pár oldalas prospektusban sok hasznos információ és telefonszám szerepel, de ahogy dr. Kiss László is rámutatott: ez önmagában nem elegendő. A probléma minél hatékonyabb kezelése mellett a megelőzés, az érzékenyítés, a társadalmi vita is rendkívül fontos. „Az áldozathibáztatást el kell kerülni”, és erre magunkat, a közösségünket, a társadalmat is nevelni kell, mondta el a polgármester. „Egy bűncselekmény sosem az áldozat hibája. A bűncselekményeknek sajátos alakzatuk az, hogy az áldozatai az áldozatai, az elkövetői pedig az elkövetői. És sosem fordítva.” Nem pusztán a lakosság segítése és támogatása a dolgunk, hanem az érzékenyítés, a figyelemfelhívás is, foglalta össze a polgármester, többek között a kultúra, a művészet eszközével is.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy ezt minél több csatornán, minél többféle eszközzel megtegyük. Méghozzá azért, mert a párkapcsolati erőszak nem magánügy” – zárta köszöntőjét dr. Kiss László.

Dés Fanni, NANE

Ezt követően Dés Fanni, a NANE munkatársa mondott rövid köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy az egyesület egyik legkomplexebb programja a harmadik kerületben valósul meg, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jelentős forrást biztosít az áldozatsegítésre, a képzésekre és a kulturális projektekre.

A Van Képem Hozzá kiállítás születéséről, a projekt anyagáról is szólt röviden. Mint mondta, a kiinduló elképzelés az volt, hogy mivel az áldozatoknak jellemzően rendkívül nehéz beszélniük az átélt erőszakélményekről – emellett gyakori, hogy nem hisznek nekik, meg sem hallgatják őket, a trauma természete pedig olyan, fogalmazott, hogy nehéz szóban kifejezni, milyen erőszakot követtek el ellenük, és hogyan –, a művészet jó eszköz arra, hogy ezeket a traumákat máshogy is meg lehessen fogalmazni. Fotók és képek segítségével sokan könnyebben ki tudják fejezni magukat, így az erőszaktúlélőknek lehetőséget akartak biztosítani arra, hogy az elszenvedett erőszakról, a velük történtekről más formában tudjanak beszélni.

A Néma Tanúk piros bábui is helyet kaptak a kiállításban. Ahogy Dés Fanni felhívta rá a figyelmet, ezekkel a piros sziluettekkel „azokra a nőkre emlékezünk minden évben, akik nők elleni erőszak áldozataként haltak meg”. Mindegyik bábun egy nő története olvasható. „A megemlékezés mellett arra is szeretnénk velük felhívni a figyelmet, hogy ebben az országban hetente egy nőt meggyilkolnak, azaz hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként.”

A köszöntőbeszédek után a kiállítást Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitotta meg. „Fontos és bátor” kiállításnak és kiállásnak nevezte az Esernyős tárlatát, emellett méltatta az önkormányzat felelősségvállalását a probléma megoldásában.

Karácsony Gergely főpolgármester

„Van a magyar politikai beszédben egy toposz: a négy fal között. És él egy olyan közéleti elképzelés, amely szerint minden, ami a négy fal között történik a családok életében, az teljesen független attól, hogy mi van a falakon kívül” – fogalmazott Karácsony Gergely. Magánügyei természetesen mindenkinek vannak, minden családnak, mondta, mégis: hogy hogyan élünk ma Magyarországon a négy fal között, az a társadalmi, politikai, közéleti tágabb összefüggésektől is nagymértékben függ. Például hogy „a politika azt tartja-e fontosnak, hogy folyamatosan polarizálja a társadalmat.” Hogy a gyűlölet mennyire része a politikai nyelvünknek. Vagy olyan nyelven beszélünk-e a közös dolgainkról, amely a problémák megértését, megbeszélését segíti elő, tette fel a kérdést.

A társadalmi problémáink tabusításáról, szőnyeg alá sepréséről is beszélt. Kitüntetünk-e olyan embereket, akik a családon belüli erőszak relativizálásához asszisztálnak, vagy éppen olyan embereket tüntetünk ki, akik bátor nőként a saját életükön keresztül hívják fel súlyos társadalmi problémákra a figyelmet, mutatott rá a főpolgármester.

„A kérdés, hogy olyan társadalomban élünk-e, ahol a családok a négy fal között szeretetteli módon tudnak élni. Olyan kultúrában élünk-e, ahol megbeszéljük a problémáinkat. Olyan-e az ellátórendszerünk, amely időben észreveszi, ha valahol komoly baj van. Van-e hatékony segítség gyerekeknek és nőknek, akik ki vannak téve ennek a kockázatnak. Ami tehát a négy falon kívül van, az rendkívüli módon befolyásolja azt, hogy hogyan tudunk élni a saját családunkon belül. És ebben a politikának és a közéletnek nagyon fontos szerepe van” – emelte ki Karácsony Gergely.

A tabusítás önmagában probléma, nem csinálhatunk úgy, mintha a család és az erőszak elképzelhetetlen lenne egymás mellett, hiszen nap mint nap találkozni szörnyű esetekkel, mondta. „Ha nem tudunk erről beszélni, akkor nem tudjuk megoldani sem” – fogalmazott a főpolgármester.

Az erőszak és én kiállítás

Zárásképpen hangsúlyozta, a harmadik kerület áldozatsegítő programjáról a legnagyobb elismeréssel tud csak szólni, egyúttal reményét fejezte ki, hogy más kerületek, más települések is tudnak e példa alapján hasonló kezdeményezéseket indítani, vagy a sajátjukat továbbgondolni. Itt ragadta meg a lehetőséget, hogy Miskolc alpolgármesterét, Varga Andreát is köszöntse, aki szintén a kiállítás vendége volt.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, együttműködő partnereinknek pedig a támogatást. Az eseményt a Facebookon élőben is közvetítettük, ITT nézhetik meg a megnyitót.

A kiállítás április 21-ig tekinthető meg az Esernyős Galériában. Az önkormányzat programjáról pedig ITT olvashatnak bővebben.

Március 29-én, szerdán 18.00 órától a kiállításhoz kapcsolódva tartjuk az áldozatsegítő program panelbeszélgetés-sorozatának második részét Művészet és erőszak címmel, amelynek során művészeket és szakembereket kérdez Turgonyi Dániel az erőszak ábrázolásának nehézségeiről, a művészet eszközeiről és erejéről, a traumafeldolgozás művészet általi lehetőségeiről. Tartsanak velünk, várjuk Önöket szeretettel!

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság