„Víz a békéért” – Március 22. a víz világnapja

Hírek
Közzétéve:

A víz világnapján évről évre újragondoljuk, újra kell gondolnunk, mit jelent számunkra a víz, és miért kötelességünk megóvni. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, a legklímabarátabb kerületként elkötelezett a cselekvő szemléletformálás mellett. A fenntartható fejlődésért egyénenként és közösségben szintén sokat tehetünk: a kerületi kapcsolódó aktuális hírekből is válogattunk.

„Víz a békéért” az idei világnap mottója. Rávilágít arra, hogy az egészséges ivóvíz hiánya mennyi szenvedést, konfliktust, egyenlőtlenséget hozhat a világba, és feladatainkra, felelősségünkre is, mi magunk mit tehetünk e felbecsülhetetlen természeti kincsünk megóvásáért: az tiszta ivóvíz mellett legyen gondunk többek között forrásaink és ásványvizeink, ahogyan vizes élőhelyeink megvédésére is.

Csillaghegy kincse: forrás és ásványvíz

A csillaghegyi fürdő és ásványvíz története elválaszthatatlan egymástól. A csillaghegyi források vizét régi írások és mondák tanúsága szerint valószínűleg már az ősember is kedvelte, a rómaiak a csillaghegyi forrás vizét pedig bevezették a mai Óbuda területére.

A múlt század elejétől erre épült a strandfürdő, és a forrásvizet Csillaghegyi Ásványvíz néven palackozták és palackozzuk ma is, immár 120 éve. A víz világnapja alkalmából „Csillaghegy kincse – Csillaghegyi Ásványvíz séta” című helytörténeti sétánkon a csillaghegyi forrásvíz történetét, érdekességeit tártuk fel, köszönjük, hogy ilyen sokan velünk tartottak.

Megvédjük a Mocsárosdűlőt!

Közel másfél milliárdos közvetlen Európai Uniós támogatást nyert el a főváros és a harmadik kerület közös pályázata elsősorban a Mocsárosdűlőt érintő vizesélőhely-rehabilitációra. Az Európai Unió LIFE pályázat biológiai sokféleség kategóriájában elnyert összegből a következő hét év folyamán három terület kerül majd megújításra, ezek közül legjelentősebb a Mocsárosdűlő területe.

Ennek a tervnek részeként várhatóan 48 hektárral bővül majd a mocsárosdűlői természetvédelmi terület. A páratlan vizes élőhelyünk megóvása és rehabilitációja közös ügyünk!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság