9. félévét kezdte meg Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája

Hírek
Közzétéve:

Jászberényi JózsefDr. Jászberényi József  a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció és Művelődés-tudományi Intézet intézetvezetője az akadémia nyitóelőadása előtt üdvözölte a régi és az újonnan csatlakozó hallgatókat. A kezdetekre visszautalva elmondta, hogy az akadémia 2011-ben a Zsigmond Király Főiskola és a harmadik kerületi önkormányzat közös gondolkodásából majd együttműködésével jött létre. Mostanra a ZSKF-en kívül 20 egyéb helyszínen folyik az oktatás, és több mint 3500 nyugdíjas hallgató jár a képzésekre. A képzésről elmondta: Továbbra is minden csütörtökön 14:00 órától kezdődnek az előadások, amelyeken minden 50 év feletti érdeklődő teljesen ingyen vehet részt, s ha ott lesz a 12-ből legalább 9-en, oklevelet is kap. Az előadásokra előre nem kell jelentkezni.
Az előadások rendkívül sokféle témát ölelnek föl: az idősek szociális helyzetétől az internetig, az idősek munkalehetőségeitől az életkor meghosszabbításáról szóló elméletekig. Az előadók továbbra is a téma szakavatott professzorai lesznek, s az egyórás előadások után az érdeklődök kötetlen beszélgetésen vesznek részt. Az akadémia felkért műsorvezetője az ismert televíziós újságíró, a Korhatártalanul program vezetője, Endrei Judit.DSC_8784

A senior akadémia nyitó alkalmán Bús Balázs polgármester is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy DSC_8795az önkormányzat egyik legfontosabb célja, hogy segítsen abban is, hogy az idős lakosság megőrizze aktivitását.

„Közösséget építünk – ezt tűztük a zászlónkra és ezzel nemcsak a fiatalokat kívánjuk megszólítani, hanem az időseket is arra buzdítjuk, hogy csatlakozzanak. Érezniük kell hogy ez a közösség számít rájuk és szükség van rájuk.” – mondta a kerület vezetője. Az önkormányzat és intézményei ennek jegyében támogatnak és valósítanak meg programokat, továbbá egyre több  közösségi teret hoz létre a város vezetése, ahol találkozhatnak az emberek, közös élményeket gyűjthetnek.

Az elmúlt egy év alatt a teljesség igénye nélkül, többek közt a következő fejlesztések valósultak meg – sorolta fel Bús Balázs: Az Óbudai Danubia Zenekar használatba vehette a volt Flórián mozi épületét, amelyben egy próba- és koncerttermet hoztak létre. Hamarosan megnyitja kapuit a Heltai Jenőről elnevezett idősek klubja, de – emelte ki a a polgármester, további hasonló klubot szeretnének nyitni a Pók utcai lakótelepen is. Az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is idén nyílt meg a Fő téren, ami hamarosan egy kortárs kiállítótérrel bővül, ugyanakkor itt már most is egyre több program szól az időseknek. – hívta fel a hallgatók figyelmét  Bús Balázs. A 16 szabadtéri fitneszpark mellé újabb négyet alakít ki az önkormányzat ősszel, melyeknek nagy szerepük van az egészségmegőrzésben. Az idősek nyári nyaraltatására is nagy hangsúlyt fektet a kerület, idén 180 nyugdíjast pihenhetett Sóstón és kb. 1600 nyugdíjas látogathatott el a strandokra támogatással. Legutóbbi Képviselő-testületi ülésen született a döntés arról is, hogy önkormányzati támogatással az idősek kedvezményesen sajátíthatják el a számítógépes ismereteket.

DSC_8849

A beszédek után kezdetét vette az első előadás, melyet Dr. Jászberényi József tartott Válságjegyek a posztmodern korban címmel.

Az Akadémia további előadásai:

2015. szeptember 17. csütörtök, 14 óra: Csirmaz Szilvia: Mi a szeniortánc?

2015. szeptember 24. csütörtök – két előadás egy napon:
14 óra:
 Beszélgetés Dr. Zalai Károllyal a Nem tűntem el Richter Gedeon című történelmi dokumentum-játékfilmről. Film levetítése.
16 óra: Dr. Malkovics Tibor: Szolzsenyicin és Kennedy a Vérmezőn

2015. október 1. csütörtök, 14 óra: Bernek Ágnes: Merre tart a világ?

2015. október 8. csütörtök – két előadás egy napon:
14 óra: 
Lantos Gábor: Titokzatos Magyarország
15:30-tól: Ferenczi Enikő-Szabó Bertold-Kondorosi Bálint-Horváth Krisztián: A 3D-s nyomtatás

2015. október 15. csütörtök, 14 óra: Szikra Renáta: Európai kerttörténet II.

2015. október 22. csütörtök, 14 óra: Udvarvölgyi Zsolt: Az Iszlám jelene

2015. október 29. csütörtök, 14 óra: Inotai András: A magyar külpolitika és külgazdaság irányai, lehetőségei

2015. november 5. szerda, 14 óra: Nemes György: Gyakori balesetek, sérülések és kezelésük időskorban

2015. november 12. csütörtök, 14 óra: Hubai László: Emberkép és embereszmény a különböző történelmi korszakokban, VI.

2015. november 19. csütörtök, 14 óra: Mátyás Győző: Léteznek-e generációs filmek Magyarországon?

2015. november 26. csütörtök, 14 óra: Jászberényi József: Az idősoktatás új útjain

A ZSKF nem titkolt célja, hogy minél több érdeklődő idős ember kapjon kedvet a tanuláshoz, és jelentkezzen a főiskola egyéb képzéseire is. Nyugat-Európában ma már százezrek tanulnak 50 év felett is, a ZSKF tanárai remélik, hogy ezek a tendenciák itthon is érvényesülnek, hiszen tanulni sohasem késő…

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság