Régi fényében a keresztút

Hírek
Közzétéve:

A Húsvétot megelőző nagyböjt péntekjein országszerte keresztutat járnak a katolikus hívek, amely a templomokban, illetve szabadtéren a  kálvária tizennégy stációja előtti imádságból áll. A keresztúti imádságban a hívek – egyedül vagy közösségben – felidézik Jézus keresztútjának történéseit. A felújított kiscelli kálvária átadását a szervező Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete éppen nagypéntekre időzítette, a hívők és a támogatók örömére.

DSC_7557

A német ajkú lakosság által 1815-ben felállított keresztút rekonstruálása, egykori fényképe alapján és néhány eredeti, megmaradt kőelem mintájára készült el. A Kiscelli Múzeum elől induló keresztút, végén a golgota szoborcsoporttal, az időjárás viszontagságaitól megviselve restaurálás után kiáltott. Stációit és a szobrokat ugyan több alkalommal is felújították civil kezdeményezésre – legutóbb 1996-ban az akkori Német Kisebbségi Önkormányzat – , a keresztút állapota azonban ismét cselekvést kívánt. A felújítást Vízi Tihamér festőművész, helyi lakos kezdeményezte, a munka a Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyetértésben indult meg. Felcsuti László építészmérnök, az  Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete elnöke, aki a kivitelezést koordinálta, beszédében köszönetet mondott a kezdeményezés támogatóinak és azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez a régi építészeti és kulturális emlék ismét az őt megillető rangra emelkedhetett, s stációi méltó állomásai lehetnek az ilyenkor szokásos ájtatos imádságnak.

fotó

„A munka nem ért véget! Növényeket telepítünk, rendezzük a környezetet, és a képek időtálló felületkezelése még a tavasz folyamán befejeződik, a felújítás második szakaszában pedig az ötalakos Golgota-szobor restaurálására vállalkozunk. Átadását jövő év végére tervezzük.”- mondta az Egyesület elnöke.

DSC_7464

Bús Balázs polgármester beszédében a Húsvéttal kapcsolatos gondolatai mellett a civil összefogás erejéről szólt:

„A kereszténység legkiemelkedőbb napjait ünnepli most az egyház. A nagypéntek drámai eseményeinek felidézéséhez, de a magyar kultúrtörténethez is szervesen hozzákapcsolódik a keresztút. Krisztus szenvedéseit megismerhetjük költők, festők munkáiból is, de – mint folytatta a polgármester –  húsvét misztériumának megértéséhez csak a hit útján juthatunk el. A feltámadás csodája a hit alapja, mely nélkül nincs húsvét; húsvét nélkül pedig nincs kereszténység.”

Beszédében elmondta: a húsvét nem csak a vallásos emberek számára hordoz üzenetet, hiszen egy jobb idő eljövetelét vetíti elénk, ahol a reménytelenséget legyőzi a remény. Ma megelégedéssel nyugtázhatjuk: a stációk felújítása befejeződött. Óbuda megújuló régi emlékhelyei – a Flórián szoborcsoport, az országzászló, s most a kálvária stációi – a civil önszerveződés igényességének bizonyítékai. A közösségépítés az ilyen kezdeményezésekben is benne foglaltatik, s ezért támogatásra érdemes. „Azon túl, hogy a művészet iránt fogékony helyieket közelebb hozhatja egymáshoz, a kerületről kialakított képet is javítja.”- fogalmazott  a polgármester.

DSC_7522

Tavas Gellért plébános  Bráda Tibor festőművész 14 táblaképéről elmondta: színes, mozgalmas, a liturgiának megfelelő ábrázolásával, a képek mindenkit arra sarkallnak, hogy együtt járják végig Jézus fájdalmának útját (via dolorosa).

P1070204

A keresztút megáldása után dr. Kránitz Mihály, Óbudáról származó, katolikus dogmatika professzor nagyböjti  elmélkedéseit felolvasva indultak el a 14 stáció végigjárására az egybegyűltek.
DSC_7598 DSC_7581 DSC_7704 DSC_7696

A megújult keresztút több szervezet és magánszemély  összefogásának eredménye. A kivitelezés a Nemzeti Kulturális Alap jelentős pályázati támogatásával, és az Értünk Mindenkiért Alapítvány anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg. Támogatta a Matesz Építész Kft., a Reko Konzult Kft., a Budapest Bank Budapestért Alapítvány, az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Alapítvány,  Budapest-Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia, Bús Balázs polgármester, Tavas Gellért plébános, az Óbuda Múzeum Közalapítvány, a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány, valamint számos magánszemély, akik a Kiscelli Jótékonysági Koncert támogatójegyeinek megvásárlásával járultak hozzá a felújításhoz.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság