2016-ban a Baltazár Színház kapta a civil díjat

Hírek
Közzétéve:

piknik5A kissé kedvezőtlen időjárás ellenére igen szép számban jelentek meg a civil és nemzetiségi szervezetek munkáját elismerő napon a kerületi érdeklődők a Szent József Házban.

A Boldog Salamon Kör hatodik alkalommal rendezte meg Békásmegyer-Ófaluban a civil és nemzetiségi napi rendezvényét. Az egyesület nem titkolt célja, hogy működése révén régi hagyományokat elevenítsen fel, hisz az egykor svábok lakta faluban szüreti, Katalin-napi, locsoló bálok és búcsúnapok váltották egymást.

piknik4A  Szent József Ház és annak környezete az elmúlt években a falu kulturális központjává vált. Az itt élőknek nem újdonság, azonban a távolabbról érkező vendégeink előtt még ismeretlen, hogy évente öt-hat nagy kiállítás nyílik a házban, másfél évtizede itt is rendeznek adventi vásárt, olykor pedig könyvbemutatók, kulturális események és koncertek kapnak helyet e falakon belül.

A megnyitó ünnepségen Kelemen Viktória alpolgármester ünnepi a következőképpen fogalmazott a civil szervezetek munkájával, küldetésével kapcsolatban: „a kedvező jövőkép megvalósulásához nem elég csak önmagunk szükségleteinek kielégítésére koncentrálni. Lehetünk jóllakottak fizikai és szellemi értelemben is, de boldogok csak akkor, ha tekintettel vagyunk a mellettünk élő emberek igényeire és vágyaira. Ki kell tehát esetenként lépnünk saját komfortzónánkból, a mindennapok önfenntartó rutinjából, hogy megismerve másokat kitöltsük az emberek közti űrt – összegezte a nap lényegét, majd hozzátette a civil szervezetekben részt vevő önkéntesek többsége már biztosan érzett valami hasonlót, s az itt jelenlévők egy részének is volt már ezzel összefüggő élménye. Ez az alapélmény az, amelyre mi magunk is támaszkodhatunk közösségépítő erőfeszítéseink során. Persze – folytatta az alpolgármester kevesen fogalmazzák meg, hogy a civilség olyan világszemlélet, mely személyesebbé, fenntarthatóbbá és jobbá teszi ezt a világot.”

Az alpolgármester asszony ünnepi gondolatai után a civil díj átadása következett.

Bús Balázs polgármester javaslatára a képviselő-testület idén a díjat egyhangúlag az 1998 januárjában alakult Baltazár Színháznak ítélte oda. A Magyarországon egyedülálló, hivatásos színtársulat értelmi sérült színészek közreműködésével állít színpadra előadásokat.

A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne „ahhoz képest” ítéljék meg, hanem önmagukért. A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik. A színház tehát óriási szerepet játszik a fogyatékosok “másságának” elfogadtatásában.

A Baltazár Színház magas színvonalú és egyedülálló tevékenysége nélkülözhetetlen nemcsak az óbudai lakosság, de az egész főváros életében is és ezzel rászolgált az elismerésre.

A díjátadót követően és azzal egy időben megkezdődött a kulturális programok sokasága mind a 14 helyszínen. A Szent József Házban fellépetek a Kincső Együttes táncosai, majd a gyerekek Fabók Mancsi bábszínházának tapsolhattak, a sváb emlékeket felidéző Krottendorfer Táncházban a  közönség és a táncosok együtt ropták.Délután  Nagy Zsolt színháza várta szórakozni vágyókat, továbbá az országszerte ismert Tárkány Művek, valamint az ófaluszerte ismert helyi fellépők segítettek feledhetetlenné tenni a napot. piknik11A Szent Margit Rendelőintézet munkatársai ingyenes egészségügyi szűrésekkel várták a felnőtteket. A gyerekek, ha épp nem esett az eső kedvükre használhatták az ugrálóvárat, bekukkanthattak Máté Sanyi kovácsműhelyébe. Az esti utcabál jó hangulatát a TriopTrio zenekar fokozta és tette emlékezetessé.

A felsorolás teljessége igénye nélkül az Óbuda–Hegyvidék Szentháromság Plébánián, amely alapításának 70 éves jubileumát ünnepli, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, és a Braunhaxler Egyesület egész napos programmal készült.

A Mészkő Parkban a Háromhegyek Egyesület a májusi pikniket és az őszi főzőversenyt kombinálva invitálta a kerületieket.

A Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület az őstermelői piacon kóstolókkal fogadták az arra látogatókat.

piknik10A Római-parti Fesztiválon, a Római Sport Egyesület és a Rómaifürdő Sport Egyesület által rendezett Együtt a Dunával a honfoglalástól napjainkig – történelmi és gasztronómiai kalandozások a Duna-parton elnevezésű programkavalkád várta kíváncsi közönségét. Természetesen idén is volt főzőverseny, a sorban a hatodik Római-parti halászléfőző versenyt rendezték meg,  felvonultak a hagyományőrző csoportok, egész nap színpadi műsorok csalogatták a partra kilátogatókat.

A Táborhegyi Népházban retro pikniket szerveztek, míg a Gladiátor utcai családi pihenőparkban és játszótéren kézműveskedés, íjászbemutató és -verseny, bolhapiac, sütiverseny, óriás buborékshow is szerepelt a programok között.

A többi helyszínen is számtalan érdekes kulturális, szabadidős és szórakoztató program engedett betekintést a különböző civil szervezetek munkájába és éltébe, így mutatva be azt, hogy munkájuk által válik igazi értékteremtő közösséggé Óbuda-Békásmegyer lakossága.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság